Webwinkel Keurmerk en klantebeoordelingen

webwinkel_knop_new.jpg
dierkenner.jpg
ideal-logo.jpg
post nl logo.jpgkdz logo.png
twitter.jpg windowsmail.gif

Volg ons op twitter

 

 

 


Home

Op zoek naar een plant? 

Hier kun je planten zoeken in een database van maar liefst 7200 planten met 7500 foto's! klik op plantenkennis.

plantenkennis.jpg

Wandeling

Een flinke winter hebben we achter de rug, de tuin rust even uit, onder een gestaag regentje. Zelfs al wilde je deze rust verstoren, geen plant die nu aanstalten maakt tot actie, op wat bollen na. Maar er zijn meer manieren om van de frisse buitenlucht te genieten. Even een blokje om, even de benen strekken, een ommetje maken of zelfs een inspirerende wandeling vol verrassingen.

bevroren blad.jpg

Even over de grens met België (Meer/Hoogstraten) zijn de Maalbergsche Heide en de Natuurgebieden De Gooren en de Krochten gelegen met een unieke combinatie van planten en bomen. Zo groeit er de sterk geurende gagel, de gele ratelende ratelaar en de kleine vleesetende zonnedauw. Hier wandelend met een mix van geuren van loofbos en moeras in de neus  krijgt ontspanning wel een heel erg tastbare vorm. Het aardige van oude landgoederen en kasteeltuinen is dat ze vaak prachtige oude bomen bezitten in vele soorten met lanen van beuken of eiken en een grote rijkdom aan planten, met daarbij veel heem- en stinzeplanten. Deze laatste twee vragen om wat uitleg lijkt me.

Met heemplanten bedoelen we dat de aanwezige planten, struiken en bomen van nature in die omgeving thuishoren. Bv het grasklokje met zijn lieflijke bloemetjes en de zeer mooie muurleeuwenbek, wilde akelei, gele monnikskap, toortsen (Verbascum Nigrum of thapsus).

spinnenweb winter.jpg

Stinze planten danken hun naam aan het feit dat ze voor het eerst beschreven worden als aangeplant rond de versterkte Friese stenen huizen van edelen en gegoede families ( “stinze” genaamd). Vaak meegenomen van reizen door europa. Zo vinden we planten vanuit Zuid Europa, maar ook vanuit Duitsland terug op deze hoeves. De 3 meest bekende stinze planten zijn zonder meer het Sneeuwklokje, het Maarts Viooltje en de Bosanemoon, maar ook heel fraai zijn Fritillaria meleagris ( kievitsbloem), het Haarlems klokkenspel (Saxifraga granulata 'Plena'),  helleborus soorten en de damastbloem (Hesperis matronalis). Een andere bekend geworden en zeer makkelijk groeiende soort is de adderwortel (Polygonum bistorta) Veel te zien in allerlei tuinen en aan de rand van waterpartijen. Het leuke van deze plant is dat diverse kwekers de Polygonum hebben doorgekruist en enkele hele bijzondere nieuwe varianten hebben ontwikkeld zoals de Polygonum orientale L.  met de mooie bijnaam: kus me over het tuinhekje heen….

bloemscherm winter.jpg


Met dit soort planten in je eigen “hof” creëer je een sfeer van natuurlijke rust, heerlijke geuren en ontstaat er een pleisterplaats voor insecten.

Heel fraai en gemakkelijk zijn een aantal bol en knolgewassen die je gewoon kunt laten verwilderen. Voor je eigen tuin vaak prima geschikt en een verrijking van de border. Plant voor de aardigheid eens wat “vogeltje op de kruk”, “Daslook”, of de altijd prachtige “Crocus sativus” (savraan crocus). Gewone (eerbiedig gesproken) narcissen en krokussen blijven ook heel erg mooi.


Tip: www.wandelpaden.com voor ontspannende wandelpaden!

 

 

Vogels brengen de tuin tot leven

Zoals elk najaar gaan diverse vogels weer aanspraak maken op een van de vele huurwoningen in onze tuin. Tot onze grote verrassing zijn er dit jaar ook een aantal spontane gasten bijgekomen. Deze hebben geen woninkje gehuurd, maar zelf ontworpen en aangelegd. Een vrij kavel, er komt geen bank aan te pas. In deze najaars periode controleer ik de aanwezige nestkasten en maak deze schoon. Soms hang ik er nog wat bij, soms zelf gemaakt,  gewoon van naturel hout, zonder verf. Maar ook de kasten van op onze site zijn prima  kijk hier

kopie van koolmees in kast.jpgkopie van koolmeesnest.jpg

Bij de aanleg en aanplant van de tuin hebben we rekening gehouden met onze gevleugelde vrienden, immers ze maken de tuin vrolijk met hun gefluit, mooie kleuren en er is altijd wat te zien en te beleven! Natuurlijk mag water niet ontbreken en door het toepassen van allerlei soorten beplanting, de aanwezigheid van bomen en struiken is er veel voedsel en zijn er schuilplaatsen te vinden.  De vogels helpen ons in de strijd tegen allerlei insecten. Onze vaste gasten voor bed en breakfast zal ik maar zeggen, zijn mezen, merels, mussen, een lijster en het roodborstje. Als het om vast verblijf gaat, dan nestelen koolmezen en pimpelmezen op diverse plaatsen in de tuin, evenals houtduiven en turkse tortelduiven. De merel zoek meestal wel een plekje in de coniferenhaag. Daarbij hangen er nog wat speciale kasten voor o.a. spechten, vliegenvangers en andere halfholenbroeders. De boomklever kast was dit jaar gekraakt door een koolmees echtpaar! Nog groter was onze verbazing toen er steeds een doffe roffel door de tuin klonk en af en toe gelach…. En jawel, een echtpaar groene spechten was druk doende de (zeer) oude hoogstam appelboom te voorzien van een rond gat!  De nestkast ten spijt zit het paar nu prinsheerlijk in de appelboom. Daarbij heeft een winterkoninkje een nest in de klimop, één van de 5 tot 7 die hij maakt en waarbij hij de hoop heeft dat zijn vrouwtje er eentje goed wil keuren. Tja het oog wil ook wat toch? Natuurlijk mogen ook de insecten en hommelkasten niet ontbreken, zij geven een stimulans aan de biodiversiteit. Leuk om te geven, leuk om te krijgen. (zie webshop: dieren in de tuin)  In sommige gevallen nemen de boomhommels hun intrek in een verlaten nestkast...

lieveheersbeestje3.gif

kopie van boomhommels.jpg

Om een rijk vogelleven te krijgen moet je wel aan de slag. Kies besdragende heesters  en planten met bloemen die aantrekkelijk zijn. Ga op zoek bij de plantencentra naar lijsterbes, meidoorn, hulst, gelderse roos, vlier, Acersoorten zoals de saccharinum en de negundo. Minder bekend maar wel erg in trek bij vogels is de zwepenboom (Celtis occidentalis ) en cornus soorten. Met deze soorten kun in combinatie met bv wat dennenbomen en varens prachtige bosachtige hoeken in de tuin creëren. Is uw tuin wat kleiner, maak dan achterin  een hoekje met een lijsterbes, esdoorn, els, meidoorn en bessenplanten zoals rode bes en zwarte bes daaronder. Combineer dat met korenbloemen, distels, kaardebollen,   Stinkende gouwe, Vingerhoedskruid, Koninginnekruid, Moerasspirea (Filipendula ulmaria ), wat  Geranium soorten Geranium.jpgkopie van robertskruid.jpg

met bv  Robertskruid. Laat het maar wat verwilderen. Dit kan al op een stukje van een 10m2! Je krijgt dan zaden, insecten en zelfs de bloemen en bloemzaden zijn in trek. Natuurlijk ontstaan er dan ook schuilplaatsen te over. Hang zelf wat “ huurhuizen” op en zorg voor wat water middels een klein vijvertje of ingegraven speciekuip.. Je zult verbaasd zijn wat een leven er ontstaat in je tuin.

slootplezier.jpgkopie van mini vijver.jpg

 

Wakker worden met vogelgezang is toch het mooiste wat er is?  Natuur creëer je zelf. Jammer genoeg zijn er steeds meer tuinen van steen en simpele eenzijdige beplanting. Tja en dan zoeken de vogels toch echt ergens anders vertier. Wees doortastend en vervang eens wat steen door groen, de tuin wordt weer een rustpunt, uw eigen oase met een live 3 d film van gevederde vrienden op de koop toe!

 

Meer info? Lees meer op onze website, meer planten info? kijk eens bij de link plantenkennis hierboven.

 

Uw hulp wordt zeer gewaardeerd!

musjes bij vetbol.jpegMooie foto(s) gemaakt? Stuur ze ons toe en wellicht worden ze geplaatst. Showtuin bezocht in binnen of buitenland? Geef uw mening. info@tuinkenner.nl

Zelf iets schrijven? Maak een ander deelgenoot van je tuinbelevenissen en schrijf ze ons. Indien geschikt plaatsen wij ze op onze site. Stuur naar info@tuinkenner.nl

speelbomen en meer

‘Leve(n)de speelplekken’ inspirerend boek over bomen en kinderen

Bomen zijn alom geliefd, ze symboliseren de vitaliteit van ons milieu. De Bomenstichting komt op voor bomen in de steden en op het platteland. Op verzoek van deze stichting schreven Hanna Hirsch en Annemiek van Loon een vlot leesbaar, informatief en prachtig geïllustreerd boek met als titel ‘Leve(n)de Speelplekken’.

Lees verder >


Vorstbescherming

Fleece doek

Vliesdoek beschermt uw planten tegen de kou en tegen schade van wind, storm en slagregens. Door het aanbrengen van een vliesdoek zal de verdamping / uitdroging van de plant door de koude uitdrogend

wind veel kleiner zijn.

Lees verder >


Versandung Tipulex nach Deutschland

vlinders ned-dui.jpgTuinkenner macht auch Versandungen nach Deutschland. Wünschen Sie information? Bitte mailen Sie info@tuinkenner.nl.

Oder lesen sie weiter....... klick auf: Lees verder

 

Lees verder >


Allicine, knoflook extract

Bio-allicine

Knoflook extract om de groei van ziekteverwekkers te voorkomen bij dieren. allicine, knoflook.jpg


sitestat

Lees verder >


Structuur van grond verbeteren......

spitten.jpg

 

Wilt u de structuur van uw grond verbeteren? Zandgrond meer vermogen geven om vocht en mineralen vast te houden? Of kleigrond losser maken en beter te bewerken?

Lees verder >


Gazon aanleg

Robusto speelgazon.jpg

Nu zaaien is straks genieten..

 

Lees verder >


Nieuw in het assortiment

Nieuw: Een mooie en stabiele standaard voor een zweedse fakkel.....

 

standaard zweedse fakkel.jpg

Lees verder >


Vogels van Europa

Meer weten over de vogels die je ziet? Dan is het boek Vogels van Europa een goed idee.

veldgids-vogels van europa.jpg

Lees verder >


De beleving van kleur in de tuin

boek kleur in de tuin.jpgHet boek - De beleving van kleur in de tuin -  helpt om je eigen beleving van kleur en je eigen kleurvoorkeur te begrijpen.

Lees verder >


Zon geeft s'avonds ook licht!

Sfeerverlichting zonder stroomkosten en geen kabels door de tuin: dat is solarverlichting. Bij tuinkenner een mooi assortiment met aantrekkelijke prijzen.

sulawesi solar night.jpg

Lees verder >