Alles over tuinieren
Op deze pagina vindt u een antwoord op al uw vragen over tuinieren. Van het aanleggen van een gazon, het verzorgen van uw kamerplanten tot het onderhouden van uw vijver. Door de jarenlange ervaring van Tuinkenner in de tuinbranche weet het team van Tuinkenner op al uw vragen een passend en professioneel antwoord. Toch nog vragen? Stel ze ons via: (info@tuinkenner.nl)
Heeft u producten nodig voor in uw tuin? In de webshop van Tuinkenner vindt u alles!
Bekijk: Webshop Tuinkenner wegwijs in natuurlijk tuinieren
Gazon aanleg en onderhoud
Het gazon is een van de belangrijkste blikvangers van de tuin. Het hele jaar door fris groen, in de zomer een dicht veerkrachtig tapijt. Een mooi gazon creëert ruimte en accentueert de indeling van de tuin. Het aanleggen en onderhouden van een mooi gazon kun je zelf. Het is raadzaam om je even te verdiepen in onderstaande materie. Lees hier meer.
Buxus onderhoud
Weinig struiken zijn zo decoratief als buxus of randpalm. U kunt er schitterende hagen mee maken die uw tuin een stijlvolle uitstraling geven. Verder kunt u er gemakkelijk allerlei vormen van knippen. Maar hoe krijg je en houd je die buxus nu mooi?
Bekijk: Alles over het onderhouden van uw buxus
Rozen onderhoud
Een tuin zonder rozen is haast ondenkbaar. Haar historisch verleden en de vele soorten met de afwisselende geuren en kleuren maken de roos tot de koningin der bloemen in onze tuin.
Bekijk: Alles wat je moet weten voor het onderhouden van rozen
Vijver onderhoud
De vijver is een apart onderdeel van de tuin. Om deze goed aan te leggen en helder te houden is veel aandacht vereist. Van belang zijn de hardheid van het water, voldoende micro-organismen, en een juiste hoeveelheid zuurstof- en andere waterplanten. Natuurlijk zijn ook de hoeveelheid vissen, bodem enz. in de vijver van invloed. Het natuurlijke evenwicht speelt een grote rol.
Lees meer: Hoe moet ik mijn vijver onderhouden?
De moestuin
In een moestuin zijn bodem en insecten de belangrijkste items. Daartoe streven we naar constante toevoeging van compost en het kweken met een vruchtwisselingsplan. Dit laatste houdt in dat er niet twee maal achter elkaar hetzelfde gewas op dezelfde plaats gezet wordt om ziekten in de bodem (vooral schimmels) te voorkomen.
Bekijk: Alle informatie voor de perfecte moestuin
Kamerplanten
Onder kamerplanten worden alle planten verstaan die voor een korte of lange tijd in huis worden gehouden. Hieronder vallen zowel groenblijvende, bonte als bloeiende planten. De houdbaarheid verschilt enorm: enkele weken tot meerdere jaren. Kamerplanten worden ook wel aangeduid met de algemene term potplanten.
Bekijk: Kom alles te weten over kamerplanten
Zuurgraad van de tuin (pH waarde)
De zuurgraad (pH) van de bodem is belangrijk omdat voor elke plantensoort een optimum geldt. De zuurgraad wordt beïnvloed door het kalkgehalte van de grond. Zand en veengronden zijn in het algemeen zuurder (pH van 4,5 tot 5,6) dan kleigronden (pH hoger dan 6,7). De pH regelt het evenwicht in de bodem d.m.v. chemische processen. Is de pH te laag dan komen er meer sporenelementen, zware metalen en fosfaat e.d. in het bodemvocht voor.
Lees meer: Hoe krijg je de ideale zuurgraad in je tuin?
Voedingsstoffen voor de tuin
Planten hebben voeding nodig voor de groei, bloei, kleur, en weerstand. Opname van de voeding komt via organische mest of minerale meststoffen binnen. Voor de plant maakt dat geen verschil. Die kan elk element slechts in een specifieke verbinding opnemen. Zo wordt stikstof opgenomen in de vorm van bijvoorbeeld nitraat, dat van nature in de bodem voorkomt.
Bekijk: Leer alles over de beste voedingstoffen voor je tuin
De natuurlijke border
In een natuurvriendelijke tuin is de border gemengd en bestaat uit heesters, bomen, vaste planten en bodembedekkers. Ze vormen het karakter en de sfeer van de tuin (de verlengde van de woonkamer). Met een gevarieerde beplanting, bijzondere verlichting, nestkasten en ornamenten valt er in elk seizoen wel iets te beleven.
Bekijk: Lees hier alles over de natuurlijke border van je tuin
Dieren in de tuin
De natuur vind je vlakbij, in je eigen tuin. Je kunt er genieten van vogels, vleermuizen en vlinders die op bezoek komen. Misschien wonen er ook wel kikkers, padden of egels. Tuinen zijn erg belangrijk voor dieren; ze vormen de verbinding tussen stukken natuur en ze zijn veel gevarieerder dan bijvoorbeeld het platteland.
Bekijk: Hoe moet ik omgaan met dieren in de tuin?
Duurzaam tuinieren
Hoe kan ik duurzaam tuinieren en wat is een duurzame tuin? Een duurzame tuin is een milieuvriendelijke tuin. Waar voor de aanleg van de tuin gekozen wordt voor duurzame en verantwoorde materialen. Daarnaast kunt u ook milieubewust tuinieren.
Lees meer: Hoe kan ik duurzaam tuinieren?
Plagen in uw tuin
Welke plagen zijn er in de tuin te vinden en hoe kunnen wij ze biologisch of op natuurlijke wijze bestrijden?
Bekijk: Alles over het op een natuurlijke manier bestrijden van een plaag