Buxus verzorging en onderhoud

Weinig struiken zijn zo decoratief als buxus of randpalm. U kunt er schitterende hagen mee maken die uw tuin een stijlvolle uitstraling geven. Verder kunt u er gemakkelijk allerlei vormen van knippen. Maar hoe krijg je en houd je die buxus nu mooi?

Wat heeft de buxus nodig?

Een goede verzorging bestaat bij de buxus vooral uit mesten, knippen en water geven. Maarja, hoe vaak en wanneer? En wat te doen bij schimmelziekten, waar de buxus gevoelig voor is? Onderstaand vindt u antwoorden:

 

Het planten van Buxus

Wanneer u buxusboompjes of jonge haagplantjes koopt, kunt u ze het beste zo vlug mogelijk uitplanten. Plant ze een drietal cm dieper dan ze in de kwekerij of in de pot groeiden. Vermeng de uitgegraven aarde met een beetje compost en voeg daar Innogreen Bodemactief aan toe voor een goede aanslag. Geef ze veel water na het planten en druk de grond goed aan. Wanneer het droog wordt in het voorjaar en de zomer na de aanplant, kunt u het beste veel water geven. Zeker aan de wat grotere struiken.


Bekijk: Innogreen Bodemactief

 

Voeding

Buxus houdt niet van te felle zon, en heeft ook veel water nodig. Daarnaast houdt de buxus er niet van om tussen heide en rododendrons in te staan. Dit zijn uitgesproken zuurminnende planten en buxus houdt van kalk. Buxus eist zelfs kalk in de bodem. Lijden uw buxusstruiken gebrek aan kalk dan merkt u dat onmiddellijk: de blaadjes krijgen witte of gele bladranden. Het advies is dan ook om regelmatig Innogreen Korrelkalk te strooien. Buxus heeft ook ijzer en magnesium nodig. Innogreen Buxusmest bevat dat allemaal en geeft bovendien de basis aan voedingstoffen die uw buxus in optimale vorm houdt. Het advies is om te mesten in combinatie met het knippen in het voorjaar en najaar.


Bekijk: 
Knippen 

U hoeft echt geen kapper te zijn om uw buxus in vorm te knippen. De mooiste hegjes en Buxusvormen krijgt u wanneer u de struikjes tweemaal per jaar snoeit. Het snoeien doet u het liefst van mei tot augustus, wanneer de bewolking overheerst. Snoeien op een zonovergoten dag geeft bladverbranding. Voor het snoeien kunt u een gewone snoeischaar of een speciale buxusschaar gebruiken. Nog gemakkelijker is het gebruik van een kleine accu heggenschaar. Een goede bemesting na de snoeibeurt zorgt voor een goed herstel van de gesnoeide struiken.

 

TIP: Een goede bemesting na de snoeibeurt zorg voor een goed herstel van de gesnoeide struiken
Schimmelziekten

De buxus is helaas gevoelig voor schimmelziekten. Daarom is het verstandig om de planten bij een buxuskweker te kopen en te vragen welke planten daar minder gevoelig voor zijn. Sommige soorten worden daar namelijk op gekweekt. Verder kan ter voorkoming van schimmelziekten de planten bespoten worden met middelen om de planten weerbaarder te maken tegen schimmelziekten. U kunt daarvoor Korect van Innogreen gebruiken. Controleer regelmatig uw buxus op aantastingen en verwijder direct de aantasting, gooi dat direct weg en reinig het snoeigereedschap.


Bekijk:


TIP: Buxus in een pot droogt in de winter snel uit door de vorst. Ondanks dat de Buxus winterhard is, kunt u bij aanhoudende vorst de plant het beste op een beschermde plek in een schuurtje of garage neerzetten. Voeding geven in de winter hoeft niet, maar wel regelmatig water blijven geven. Vermijd een plekje in de winterzon als het vriest.

 

Bekijk: De beste producten voor het verzorgen en onderhouden van uw buxus