De natuurlijke border

De tuin is voor veel mensen een stukje groen waar ze zich ongestoord kunnen vertoeven. Maar vele liefhebbers van het private stukje natuur handelen in hun tuin heel onnatuurlijk.


Tuinafval waarmee goede compost gemaakt kan worden gaat de vuilnisemmer in. Onkruid, luizen en slakken worden bespoten met chemische bestrijdingsmiddelen. Het basisprincipe van een natuurlijke tuin is de verscheidenheid aan dieren en planten.


In een natuurvriendelijke tuin is de border dus gemengd en bestaat uit heesters, bomen, vaste planten en bodembedekkers. Ze vormen het karakter en de sfeer van de tuin (de verlengde van de woonkamer). Met een gevarieerde beplanting, bijzondere verlichting, nestkasten en ornamenten valt er in elk seizoen wel iets te beleven. Ook insecten en dieren zijn dol op variatie, waardoor er een natuurlijk evenwicht komt in de tuin. Voor elke plaag bestaat er wel een natuurlijke vijand. Rupsen worden gevangen door koolmezen; lieveheersbeestjes en hun larven vangen luizen.


Grondsoort

De grondsoort is één van de meest bepalende factoren voor de bodemgesteldheid en daarmee ook voor de groei van planten. Een grondsoort wordt benoemd aan de hand van de afmetingen van de gronddeeltjes waaruit hij bestaat. Zandgrond heeft de grofste korrel (0.05 tot 2 mm), leemgrond heeft een fijnere korrel (0.002 tot 0.05 mm), kleigrond heeft de fijnste korrel (kleiner dan 0.002 mm).


De bodem hoeft niet diep te worden omgespit. Het is eigenlijk in de 10-15 eerste centimeters van de grond dat de micro-organismen zich bevinden. Door het vermengen van de grondlagen is er een vermindering van kostbare organische stoffen en wordt de structuur van de bodem aangetast. De micro-organismen die boven leven en zuurstof nodig hebben komen onder zonder of met weinig zuurstof en omgekeerd. Deze zullen dan afsterven en het duurt bijna een heel tuinseizoen voordat dat weer hersteld is.


De bodem is het liefst bedekt met planten. En in het najaar met blad. Een bedekte bodem leeft. De micro-organismen en regenwormen blijven op deze manier de hele winter actief. Dit intens leven in de bodem zorgt voor de voedingsmiddelen van planten. Het is namelijk zo dat de regenwormen de ontbinding van de organische materie versnellen en actief deelnemen aan het vormen van humus. Het is daarnaast goed voor het wegwerken van onkruid en voor de vochtigheid. Vogels en egels profiteren ook en vinden hier hun voedsel en beschutting.


Aantrekkelijke bloemen voor mens en dier

Milieu Centraal heeft lijsten samengesteld met zomerbloeiende vaste planten en planten die in de nazomer en herfst aantrekkelijk zijn voor mensen en dieren.

Bloemenborder voorjaar
De onderstaande plantencombinatie doet het goed in de schaduw en geeft bloei van de voorjaar tot de vroege zomer.

 • Sleutelbloem, beter bekend als Primula. Bekende kleurrijke voorjaarsbloeier, van maart tot mei. Ook geschikt voor bakken en potten.
 • Longkruid (Pulmonaria). Deze plant heeft gevlekte bladeren. In april en mei hebben ze bloemen van blauw tot rood. Goede bodembedekker voor een koele schaduwhoek.
 • Hondsdraf (Glechoma hederacea 'Variegata'). Gezellig bont kruipertje, ook geschikt voor de zg. 'Hanging baskets'. Bloeit van april tot in juni.
 • Zenegroen (Ajuga reptans 'Atropurpurea'). Donkerbladig inheems kruipertje met blauwviolette kaarsjes van mei tot juni.
 • Damastbloem (Hesperis matronalis). Sterke plant met heerlijk geurende bloemen in mei en juni.


Bloemenborder zomer

 • Kattenstaart (Lythrum salicaria*). De kattenstaart is een moerasplant, die het echter in de bloemenborder ook prima doet, zolang het niet al te droog is
 • Duizendblad (Achillea). Ook een belangrijke waard- en voedselplant voor insecten. Er zijn meerdere soorten verkrijgbaar met gele, witte, of roze bloemen.
 • Dropplant (Agastache). Een plant met een opvallende anijsgeur, die liever droog dan te nat staat. De bloemen zijn aantrekkelijk voor vlinders en andere insecten.
 • Zonneroosje (Helianthemum). Het zonneroosje is een laag kruipend plantje voor een zonnige plek op de voorgrond. Van mei tot juli verschijnen de bloemen die voor zo'n fijn plantje behoorlijk groot zijn. Kleuren variëren van geel tot oranje, zalm, brons en rood. 
 • Hartgespan (Leonurus cardiaca*). Een waardevolle plant voor honingbijen en wilde bijen. Bloeit lila in juni en juli, en heeft grijsgroen blad. 


Bloemenborder (nazomer/herfst)
Deze bloemen zijn mooi te combineren en vormen bij elkaar een waar nectarparadijs in de nazomer en herfst.

 • Leverkruid (Eupatorium cannabinum*, Eupatorium purpureum). Het inheemse leverkruid, ook wel Koninginnekruid genoemd, is een magneet voor bijen en vlinders.
 • Guldenroede (Solidago, diverse cultivars). Guldenroede is een sterke plant en groeit ook op moeilijke plaatsen, zolang het maar geen diepe schaduw is. Rond de gele pluimen zoemen de bijen.
 • IJzerhard (Verbena bonariensis). Deze opgaande plant met paarse pluimpjes is de vlinderstruik onder de vaste planten. 
 • Herfstaster (Aster novi-belgii). De herfstaster is veelzijdig. Bloemen voor de bijtjes, en zaden voor de vogels. 
 • Hemelsleutel (Sedum telephium 'Herbstfreude', Sedum spectabilis). Een makkelijke plant met roze bloemschermen waar altijd insecten op te vinden zijn.

 

Bodemverbetering

De eigenschappen van de bodem worden bepaald door de grondsoort, de vochtconditie, de zuurgraad, de voedselrijkdom en het humusgehalte. Elk van deze factoren kunnen hun invloed hebben op de planten die er groeien. Een goede bodemstructuur is het voornaamste voor een goede groei van planten en gazon. In de meeste gevallen wordt er niet veel gedaan aan optimalisering hiervan. Toch zou wat meer aandacht voor de bodemopbouw veel ergernis kunnen voorkomen. Vaak ontstaan de problemen door bemesting met kunstmest, vastlopen (rijden) en onvoldoende organische stof.


Compostering
De helft van het huishoudelijk afval is organisch materiaal: keuken- en tuinafval. Door compostering hiervan kan je het milieu twee diensten bewijzen. Dit afval hoeft dan niet meer gestort of verbrand worden en er wordt dan ook ruimte, energie en geld mee bespaard. Bovendien is de compost een humusrijk product wat kan worden ingezet in de groenten- en siertuin of in bloembakken. Compost is voeding voor de bodem. Het verbetert de structuur van de bodem en het verhoogt tevens de vochtigheid en de biologische activiteit.


Composteren kan je thuis. Een composthoop, compostbak of compostvat neemt weinig ruimte in beslag, vraagt weinig werk en stinkt niet. De eerste voorwaarde om goede compost te krijgen is een goede scheiding van het composteerbare en niet-composteerbare huishoudelijk afval.

Wel composteerbaar zijn: aardappelschillen, schillen van citrus- of andere vruchten, groenteresten, eierschalen, doppen van noten, theebladeren en zakjes, gebruikte koffiefilters, papier van de keukenrol, kleine hoeveelheden etensresten, verwelkte snijbloemen en kamerplanten, versnipperd snoeihout, gemaaid gras, bladeren, onkruid, resten uit groenten- en siertuin, mest van vogels, konijnen en cavia.

Niet-composteerbaar zijn: timmerhout en grof ongesnipperd snoeihout, aarde en zand, saus, vet en olie, as van de open haard, houtskool, kunststof, ijzer, metaal en blik, kattenbakvulling.

Composteren is een biologisch proces, waarbij organisch materiaal door micro-organismen en regenwormen wordt omgezet in een stabiel, humusachtig product. Om dit proces op een redelijk korte tijd te verwezenlijken moet de temperatuur in de composthoop voldoende hoog kunnen oplopen (tot 50 à 60 graden). Daarom wordt het organisch materiaal het best compact gehouden. Iemand met een grotere tuin die snel één of meerdere kubieke meters organisch materiaal bij elkaar spaart, kiest voor een composthoop, een compostbak of silo. Je installeert die, uit de wind, op een beschaduwde plaats waar toch een beetje zon komt.

Bij kleine tuinen van 100 tot 200 vierkante meter of bij gebruik van bladeren, gemaaid gras en versnipperde takjes als bodembedekker volstaat een compostvat van 200 tot 500 liter. Hierin kan je kleine hoeveelheden keuken- en tuinafval composteren. Het vat een plaats geven op een zonnige plek in de tuin, zodat een optimale temperatuur kan worden bereikt.


Om reukhinder te vermijden moet je een optimale beluchting verzekeren en ervoor zorgen dat het overtollige regenwater kan wegdraineren. Voor de onderste laag van de composthoop gebruik je dan ook grof materiaal, zoals versnipperde stengels. Een composthoop wordt na enkele weken omgezet en duchtig door mekaar gemengd. Een compostvat wordt één of twee keer per week gemengd met een schep of stok.

Afhankelijk van de buitentemperatuur duurt het drie tot zes maanden vooraleer de compost gebruiksklaar is. De compost ruikt dan naar bosgrond.
In het najaar kan men de compost gebruiken als bodembedekker, zowel voor bloemperken, voor struiken als voor de groententuin: een beschermende laag voor de winter en een bron van humus voor het voorjaar. In de groenten- of fruittuin wordt de compost vroeg in het voorjaar oppervlakkig ingewerkt.

In elke goede handleiding over ecologisch tuinieren wordt er een hoofdstuk aan composteren gewijd. Deze boeken vind je in elke openbare bibliotheek. Ook de boeken en video's van de Vereniging voor Ecologische Leef- en Teeltwijze (VELT) besteden aandacht aan de composthoop. De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) publiceerde 'Het ABC van het thuis composteren', een geïllustreerde praktijkgids.

 

Aanleg

Allereerst de anorganische samenstelling van de bodem.

In het algemeen kunnen we stellen:

 • Bij een zandgrond is het verstandig om met Bentoniet het vochtvasthoudend vermogen te vergroten. Doe dit in combinatie met bijvoorbeeld compost en ent daarbij micro-organismen.
 • Bij een kleigrond voegen we Basaltmeel toe. Dit zorgt voor meer structuur van de bodem. Ook hier weer bij voorkeur in combinatie met compost en micro-organismen.
 • Bij een zavelgrond (mix zand en klei) is het lastiger. Belangrijk is hier om te weten wat voor een gehalte aan organische stof er aanwezig is.


Als het niet duidelijk is om welke grondsoort het gaat, raden wij u aan eerst door ons een bodemanalyse te laten maken.


Producten:
Innogreen Basaltmeel / kleigronden
20 tot 40 kg per 100 m2 - afhankelijk van de situatie

Innogreen Bentoniet / zandgronden
20 tot 40 kg per 100 m2 - afhankelijk van de situatie

Innogreen BioBodem Bodemactief / micro-organismen
2,5 tot 12 kg per 100 m2

Innogreen BioBodem Bodemactief combineert een scala aan nuttige micro-organismen om bodemleven te enten o.a. bacteriën, schimmels, en gisten.
Door de unieke samenstelling resulteert dit in een rijk bodemleven waardoor de bodemstructuur en de beworteling verbeteren. Het gevolg is gezondere planten, krachtigere beworteling, betere doorlaatbaarheid van de bodem en minder uitval. Ook wordt de uitstoeling van de planten verbeterd.

De zuurgraad
De meeste tuingronden hebben een zuurgraad van tussen 4,5 pH (zuur) en
7,5 pH (zwak basisch). Door middel van bekalken, of het strooien van turf kun je de pH waarde (zuurgraad) beïnvloeden.


Lees: Kom alles te weten over de zuurgraad van je tuin


Het humusgehalte

Humus vormt een reservoir aan plantenvoedsel dat heel traag ter beschikking komt, en verbetert het vochtvasthoudend vermogen van de bodem. Laat in het najaar de bladeren bij voorkeur liggen in de border (niet op het gazon). Ze zorgen ook voor vorstbescherming en een plek voor dieren en insecten om te overwinteren. Je kan, door de jaren heen, een te droge, te natte of te arme bodem verbeteren door elk jaar een compost toe te voegen in combinatie met Basaltmeel (kleigrond) of Bentoniet (zandgrond).

Een arme bodem kan je met mest verrijken. Gebruik hiervoor organische bemesting en het liefst eigen compost die de belangrijkste bestanddelen bezitten voor de voeding die de planten nodig hebben.

 

Overmatig gebruik van meststoffen kan de planten schaden en vervuilt de bodem en het grondwater. Het gebruik van stikstofhoudende meststoffen is een bron van vervuiling door nitraten. Die verstikken de sloten en al het leven erin.
Sommige chemische meststoffen bevatten ook cadmium, kwik en zink. Die zware metalen komen in de bodem en vervolgens in plant, mens en dier terecht. De neiging om naar synthetische meststoffen te grijpen en veel minder naar organische meststoffen en compost zorgt voor een verslechtering van de bodem en veroorzaakt daarmee groeiproblemen.


Maak een plan voor de gehele tuin, of laat een hoveniersbedrijf/tuinarchtect een tuinplan opstellen. Dit hoeft niet in 1 jaar gerealiseerd te worden, maar het is belangrijk om een goed plan te hebben waardoor je niet aan het wijzigen blijft met alle werk en verstoring van dien. Wat hoogte verschillen en diversiteit van beplanten zijn heel belangrijk in een tuin. Daarnaast is het verstandig planten te kiezen die bij de grond en het klimaat passen. Hiervoor zijn diverse goede tuinboeken te koop. Een echte aanrader is de Minibijbel -Tuinontwerpen.

Vaste planten
Onmisbaar in iedere tuin. Er bestaat een zeer grote variëteit. Wissel in borders zoveel mogelijk af in hoogte en bladvorm. Houd ook rekening met bloeitijd, groeivorm en kleur.


Door hiermee te spelen kun je een prachtige tuin ontwikkelen. Ook hier geldt weer dat vooraf wat op papier zetten (schetsen hoe je tuin er uit moet komen te zien) veel houvast geeft. Houd ook rekening met hoe een plant uiteindelijk uitgroeit en hoeveel ruimten er dus nodig is. Er zijn verschillen in hoogte per grondsoort, in groeikracht en winterhardheid. Het is leuk om planten die geheel afsterven in de winter af te wisselen met planten die blijven en bessen hebben of zoals bij siergrassen, nog mooie pluimen hebben in de winter. Om de uiteindelijke vorm van de plant te herkennen kun je tijdens wandelingen in tuinen van anderen een blik werpen en/of showtuinen bezoeken. De tuinen van Appeltern, de tuinen van Ampie Bouw, Vlindertuin de Berkenhof, fantasietuin ’t Loo enz.


TIP!
Kijk in een tuincentrum naar de eigenschappen van planten. Als je er regelmatig binnen loopt zie je de planten die in die periode bloeien. Bij de aankoop is het van belang om naar de wortels van de plant te kijken en minder naar hoe mooi hij er op dat moment uitziet. In het seizoen koop je namelijk nogal eens opgejaagde jonge planten die in de tuin vervolgens een enorme tik krijgen of doodgaan. Wanneer er een goed en rijk wortelgestel aanwezig is zal de plant in de tuin veel sneller tot wasdom komen. Wanneer planten? Het najaar is de beste tijd. Het voorjaar een goede tweede.

Bollen en knollen
Veel mensen zijn liefhebber van bloembollen, waarschijnlijk omdat het echte voorjaarsboden zijn. Bloembollen zijn heel bijzondere planten. In één bol is een complete plant aanwezig. In een compacte vorm, met een perfecte verpakking en bestand tegen slechte tijden, zoals vorst en droogte. We kennen prachtige tulpen, narcissen, hyacinten enz. Veel van deze moeten ieder jaar gerooid worden en droog worden bewaard. Er zijn echter ook soorten die verwilderen. Die hoeven niet uit de grond worden gehaald.


Bol of knol?
Het verschil tussen bollen en knollen is dat het reservevoedsel bij bollen opgeslagen wordt in de ondergrondse bladeren (de vlezige rokken of schubben) en bij knollen in de vlezige wortel (wortelknollen) of de stengel (stengelknollen).


Een voorbeeld van een wortelknol is de dahlia. Dahlia’s kunnen een prachtig onderdeel in de tuin vormen. Wel dienen ze in de herfst gerooid en droog en vorstvrij bewaard te worden. Bij de opkomst zijn ze erg gevoelig voor slakken. De krokus en de aardappel zijn voorbeelden van stengelknollen.


Wanneer de bol bloeit wordt uit de bodem voedsel gehaald om een nieuwe bol of knol aan te leggen voor het nieuwe jaar. We moeten dus niet direct na de bloei het blad afknippen maar wachten tot dit begint af te sterven. Het is verstandig om in die periode voeding te geven (Innogreen Bordermest).


Hagen
De keuze van een haag is belangrijk. Vele uitheemse heestersoorten zijn niet geschikt voor bijvoorbeeld onze dieren, ze vinden geen plaats meer om hun nest te bouwen, anderen vinden geen eetbare bessen meer. Maar ook het klimaat kan parten spelen met slechte groei tot gevolg. Dichte hagen hebben een functie: ze scheiden verschillende stukken van de tuin, beschermen voor de wind of voor nieuwsgierigen. De meest voorkomende soorten zijn de berk, de lijsterbes, de wilg, de witte abeel, de esdoorn, de ratelpopulier, de es, de haagbeuk, beuk, de linde, en de hazelaar.

Bomen en heesters
Dit zijn de vorm bepalers van de tuin. Vaak zijn het blikvangers, geven ze schaduw, vruchten, nestgelegenheid enz. Houd rekening met wat voor eindbeeld u wenst. Een klein boompje kan behoorlijk uitgroeien. Ook bij bijvoorbeeld fruitbomen bestaan diverse rassen, die kunnen worden uitgezocht aan de hand van uw wensen. Dit is bij de vrucht vaak de smaak, bewaar, sier, of bloesem. Ook de grootte is sterk verschillend. Zo zijn er klein blijvende vruchtbomen en hoogstammen.


Houd bij de aanplant van vorm bomen en struiken rekening met het onderhoud ervan. Bij struiken is het verstandig van te voren de uiteindelijke grote voor ogen te houden. De groei is sneller dan u verwacht.

Bij het planten van een boom moet met een paar dingen rekening worden gehouden:

 1. Het tijdstip van het planten
 2. De grond waarin de boom geplant wordt 
 3. Het plantgat 


Bekijk: Hoe moet ik een boom planten?


De beste planttijd is in het na- of voorjaar. In de zomer kan geplant worden mits de boom of struik pot gekweekt is (d.w.z. van jongs af in pot of minimaal al twee jaar in de pot). Het beste tijdstip om een boom te planten is in het najaar.

De boom is in "rust" en de sapstroom staat stil. Daarbij kan de boom of struik de gehele winter wortels maken. De grond kan geschikt worden gemaakt zoals aangegeven bij het kopje bodemverbetering. Maak een ruim plantgat en meng potgrond met de grond uit de tuin 1:1. De wortels mogen niet geknikt of gedraaid in het plantgat worden geplaatst. Maak het plantgat niet tot op het grondwater, want dan bestaat er een kans dat het boomgat vol met water gaat lopen. Let op, als de wortels in aanraking komen met het grondwater dan verrotten de wortels.

Meng bij het aanplanten van de boom ook Innogreen BioBodem Bodemactief door de grond in het plantgat en geef de boom in het voorjaar Innogreen BioBasis Bordermest.
Wanneer in het voorjaar geplant is, bemesten we voor het eerst in juni. Indien nodig plaatsen we steun voor de boom. Het plaatsen van een boompaal (paal naast een boom) is een goed voorbeeld.


Let op: Plant nooit te diep, want dan gaat de boom/ struik  dood!

Tot slot
Als de boom geplant is en vaststaat, geef de boom dan wat water. Er zitten meestal nog wat open plekken in het boomgat, door water te geven spoelt de grond om de wortelkluit. Vul dan het plantgat weer aan met grond.

Ziekten en plagen
Het aantal ziekten en plagen is dermate groot dat het bespreken ervan ondoenlijk is.
We beperken ons dan ook tot de meest voorkomende ziekten/plagen. Voor andere zaken kunt u ons een e-mail sturen en dan ontvangt u binnen 24 uur antwoord.

Algemeen
Biociden vernietigen onkruid en bestrijden allerlei insectenplagen. Vertaald betekent het letterlijk: doders van leven. Naargelang de soorten die ze vernietigen, worden de biociden als volgt genoemd: insecticiden (insecten), fungiciden (paddestoelen), herbiciden (planten), rodenticiden (knaagdieren), slakkendodendmiddel (slakken) of nematociden (aaltjes).


De producten zijn gevaarlijk en kunnen onbedoeld andere slachtoffers maken onder de dieren. Insecten kunnen ook resistent worden voor biociden. In dat geval is de algemene tendens het opvoeren van de behandelingen, een neerwaartse spiraal.


Biociden horen niet thuis in een natuurlijke tuin. Ze kunnen vermeden worden door preventief te werk te gaan. Een verscheidenheid aan plantensoorten kan ervoor zorgen dat elke verwoester een plant in de buurt heeft die er tegen werkzaam is. Vele planten hebben een natuurlijk afweermiddel tegen andere vernietigende soorten en ziekten.


Daarnaast zijn er eenvoudige meer milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen.
 
Schimmels:
Het meest voorkomend zijn meeldauw, sterroetdauw en roest. Er zijn 2 soorten meeldauw, echte en valse.
Heeft de plant witte, poederachtige vlekken op het blad? Dan heb je te maken met echte meeldauw. Het is meestal het ergst in droge periodes of wanneer de plant droog is aan de wortels, waarna er na een regenbui snel een aantasting volgt. De bladeren zien er niet fraai uit maar vallen ook niet direct af.


Wanneer er geelgrijze tot purperrode vlekken (die later dorre plekken met een paarse rand worden) zitten op de bovenzijde van bladeren (en soms op scheuten en bloemdelen), dan is er sprake van valse meeldauw. Op de onderzijde van het blad zijn de vlekken grijs en vlekkerig en ontstaat grijs schimmelpluis. In beiden gevallen kan het blad van de plant vallen.


Sterroetdauw veroorzaakt het voortijdig afvallen van de bladeren, waardoor de plant niet meer kan assimileren en dus schade ondervindt. Sterroetdauw (engels: blackspot) is zelden ernstig, maar sommige oude rozen kunnen in natte zomers bijna al hun blad verliezen. Het zijn bruinzwarte, stervormige vlekken op bladeren, de bladeren vergelen en vallen voortijdig af.


Roest uit zich in oranjerode, later zwarte, sporenhoopjes aan de onderzijde van de bladeren op de bladstelen en op eenjarige scheuten. Vaak te vinden op appel, peer en stokroos.

Oplossingen:

 • Zorg voor een goede en gezonde plantengroei!
 • Kies soorten die minder gevoelig zijn voor meeldauw en/of sterroetdauw. 
 • Zorg dat de rozen op de juiste plaats staan: licht en luchtig.
 • Geef niet te veel stikstof, maar geef ruim kalium en magnesium er is speciale Innogreen rozenmest. 
 • Grijp direct in als er zich aantastingen voordoen. Pluk steeds aangetast blad weg en geef het mee met het huisvuil. 
 • Geef bij voorkeur water op de aarde. Sproei niet over het blad. 
 • Verwijder meteen het zieke afgevallen blad. Niet op de composthoop, maar in de afvalbak.
 • Zorg dat de snoeischaar scherp en schoon is en reinig deze na het gebruik bij een aangetaste plant. Innogreen Korect regelmatig spuiten versterkt de plant en houd de infectie binnen de perken. Zwavel is ook een goed alternatief. Verder zijn er nog diverse chemische middelen.
 • Roest kan door een meststof met een hoog kaligehalte in bedwang gehouden worden. Alternatief: Een preventief middel tegen roest op stokrozen. Geef ze af en toe een beetje bier.

 

Luizen
Luizenplagen kan je bestrijden met zelfgemaakte brandnetelgier, een behandeling die dan wel om de paar dagen moet worden herhaald. Laat een flinke portie fijngehakte brandnetels één tot twee weken staan in een emmer water (dit gaat stinken) en voeg een eetlepel groene zeep toe. Voor gebruik moet je dit mengsel zeker tien keer verdunnen. Deze gier zou ook goed zijn als middel tegen rupsen. Luizen en rupsen kan je ook bestrijden middelen op basis van organische vetzuren (Innogreen Leaf-clean). Lieveheersbeestjes en hun larve eten luizen. Wees er zuinig op in de tuin.

Taxuskever
Een veelvoorkomende kever waarvan de larve schade geeft is de taxuskever, die anders dan zijn naam doet vermoeden ook op veel andere planten voorkomt. De taxuskever is een 10 mm grote, donkerbruine kever met gele vlekjes die zich 's nachts tegoed doet aan bladeren.


Schade: Het schadebeeld, veroorzaakt door de kever, is herkenbaar aan het van buiten naar binnen afvreten (ronde happen) van de bladeren. De larve van de taxuskever richt de meeste schade aan. Om zich te voeden eet hij voornamelijk jonge haarwortels en het schors van de oudere wortels. Doordat de bast van de wortels afgeknaagd wordt kunnen de planten uiteindelijk afsterven. In de zomer is bij veel planten te zien dat de taxuskever in de nacht actief is geweest. Behalve de bladeren zijn ook knoppen en bloem- en vruchtstelen geliefd.


Gewassen: Kornoelje, azalea, hortensia, rododendron, taxus, fuchsia’s en diverse vaste planten genieten de voorkeur. De larven kunnen ook in plantenbakken grote schade veroorzaken. Let bij aanplant op de aanwezigheid van larve en/of eieren.


Bestrijding: De nematoden (aaltjes) Heterorhabditis megidis staat garant voor een snelle, biologische bestrijding van de larven van taxuskever.

Groene aanslag en mos (tegels, bestrating, daken, schuren, schuttingen enz.)

Groene aanslag op stenen, glas of hout bestaat nagenoeg altijd uit algen en mossen, plantjes die in een vochtige omgeving groeien.
Algendodende middelen bevatten schadelijke stoffen die niet alleen giftig zijn voor algen maar ook voor andere micro-organismen die een nuttige functie verrichten in de bodem. Vaak zijn de bestrijdingsmiddelen slecht afbreekbaar en leiden ze tot onaanvaardbare vervuiling van bodem en grondwater.


Een milieuvriendelijk alternatief is Innogreen Mosvrij Bio Dit middel op basis van natuurlijke zepen en natuurazijn is geheel biologisch. Het bestrijdt effectief, mossen, algen en jonge onkruiden op tegelpaden enz.


Je kan groene aanslag voorkomen door de vochtafvoer te verbeteren. Een tuinpad met tegels legt men best iets verhoogd aan, op een ondergrond van puin met daarop scherp zand tegen het verzakken.

 

Slakken
Slakken kan je vangen met ingegraven jampotjes, half gevuld met bier of suikerwater. Ze komen er 's avonds op af en verdrinken. Je kan de slakken uit zaaibedden houden door er as, dennennaalden, gemalen schelp of fijngedrukte eierschalen omheen te leggen. Over deze scherpe materialen kruipen ze niet. Sommige tuincentra verkopen richels om ze tegen te houden maar daarvan zijn de resultaten zeer wisselend. 


Niet alle slakken zijn schadelijk. Huisjesslakken leven vooral van verwelkte bladeren en algen. Laat die dus leven. De wijngaardslak kan wel schade aanrichten maar verdient een tolerante houding, omdat het een zeldzame diersoort is. Alleen de strijd tegen de naaktslak is te verantwoorden. Gebruik geen chemische middelen. Deze producten zijn giftig voor vogels en zoogdieren.


Bondgenoten
Er zijn ook potentiële bondgenoten in de strijd tegen hierboven genoemde 'plagen'. Egels eten slakken, wormen en insecten, zelfs bladluizen. Als je egels naar de tuin wilt lokken, dan moeten ze beschutting kunnen vinden in een hoop bladeren, bijvoorbeeld naast de composthoop of een stapel hout. Tijdens de winterslaap van de egel moet je de composthoop dan wel met rust laten. Haal een egel nooit in huis, want dan gaat hij dood. Een egel lust wel melk, maar krijgt er snel diarree van. Als je het dier wilt vertroetelen, doe dit dan met een gekneusd rauw ei. Net als egels, overwinteren ook padden graag in een hoop bladeren.

Voor elke soort vogel is er een apart type nestkast. In de stadstuin kies je een koolmezenkast of pimpelmezenkast. Hang de nestkast bij voorkeur zo'n drie meter hoog op, met het vlieggat op het noordwesten of noordoosten (anders wordt het binnenin te warm). Ook klimop biedt een goede nestgelegenheid.

Plant een paar struiken met bessen in de tuin (hulst, vuurdoorn, zuurbes, kardinaalsmuts, krentenboompje, meidoorn, lijsterbes).
In de winter voed je vogels met zonnebloempitten, ongezouten keukenafval, broodkruimels, (rot) fruit, vet, gehakt. Leg het voer 's ochtends neer, zowel op een voedertafel als op de grond, en zorg ervoor dat het droog blijft.

Vlinders
Vlinders lok je naar de tuin met planten die veel honing geven (vlinderstruik of Buddleia, zuurbes, mahoniestruik of Berberis, de valeriaanplant, leverkruid, wilde marjolein, aster, lavendel, judaspenning, duizendschoon, afrikaantje). Leg naast die bloemen een paar grote platte stenen, waarop de vlinders 's ochtends kunnen zonnen. Vlinders hebben een hekel aan wind en verkiezen dus een beschutte tuin. Als u vlinders wilt, dan moet je eerst de rupsen in de tuin halen. Deze lok je met gastplanten. Met de koolplant, look zonder look, pinksterbloem, schapezuring, rolklaver, hulst, klimop en brandnetel haal je een mooie collectie rupsen in de tuin. Als schuilplaats kun je ze een Vlinderkast geven.

 

Algemeen advies voor de Border

A) Voorjaar (maart, april, mei): 
Omwoelen (spitten). Compost doorwerken.
Bodemleven enten met Innogreen BioBodem Bodemactief:
3 kg per 100 m2
Bemesten met Innogreen BioBasis Bordermest:
7 kg per 100 m2
Bekalken met Innogreen Korrelkalk of Innogreen Maërl kalk:
3 tot 10 kg per 100 m2

Tip:
Gebruik voor structuurverbetering basaltmeel of kleimineralen (Bentoniet).


Bekijk: Basaltmeel en andere structuurverbeteraars

B) Zomer (juni/juli):
Toepassen zomersnoei.
Bemesten met Innogreen BioBasis Bordermest:
5 kg per 100 m2

Tip:
Geef de rozen wat basaltmeel en silicium.

C) Najaar (september/medio oktober):
Bemesten met Innogreen Najaarsmest:
3 kg per 100 m2

Tip:
Ga nu aan de slag om structuur te verbeteren.