De Rozenkever

De rozenkever is 8-12mm lang en heeft rood-bruine, lichtbehaarde vleugels met een donkere zoom. Het halsschild is metaal-groen tot zwart glanzend. De larve van de rozenkever is beige-wit en heeft een bruine kop. De larve wordt ook wel engerling genoemd en wordt door zijn vraatschade aan wortels van vooral gras gevreesd. Om dit vervelende beestje kwijt te raken, is het nodig om de kevers of larve eerst te herkennen (want er zijn kevers en larven die er veel op lijken), maar ook om hun levenscyclus te kennen. Ken je hun cyclus dan kun je de beste bestrijding kiezen en de beste tijd om de meeste effect van de bestrijding te hebben.


De levenscyclus is 1 jaar en start met het eitje wat de kever legt na de paring in de grond. Dit gebeurt rond mei of juni, daarna groeien de larven en beginnen ze na een week of zes ongeveer te eten. Dit gaat door tot ongeveer oktober. Dan wordt het te koud voor de larven en kruipen ze dieper in de grond. Dan is helaas ook geen bestrijding meer mogelijk. Wanneer het weer warmer wordt in maart/april komen ze weer naar boven om verder te gaan met eten. Kort daarna verpoppen ze zich tot kever en vliegen ze uit. Hierna paren ze en leggen ze eieren. Om de larven te verhinderen dat ze omhoog komen in de grond, gebruik je vanaf maart en/of april (licht af en toe een graszode omhoog, voor het juiste moment) het middel E-mix.


Dit middel geeft een hinderlijke lucht af die de larve vermijdt en daardoor dieper de grond in gaat of een andere locatie kiest. Ze gaan niet dood, maar wanneer ze niet uitvliegen, kunnen ze geen nieuwe eieren leggen, en neemt de plaag af. Nematoden, ook wel aaltjes genoemd, dienen toegediend te worden niet lang voor het moment van uitvliegen, dan is het warm genoeg voor de aaltjes en kunnen ze de larven makkelijk vinden. De aaltjes infecteren de larven en doden ze uiteindelijk, daarna zoeken de aaltjes opnieuw larven.