Rozen onderhoud

Een tuin zonder rozen is haast ondenkbaar. Haar historisch verleden en de vele soorten met de afwisselende geuren en kleuren maken de roos tot de koningin der bloemen in onze tuin.


Bekijk: Alle producten voor de beste rozen in uw tuin




De aanplant van rozen

Het is van belang dat u bij de aankoop van de roos er naar streeft dat de roos beschikt over 2 tot 3 zware (gestel)takken en een goed ontwikkeld wortelgestel. De ideale periode om rozen met een kale wortel te planten ligt tussen half november en eind maart. Zijn ze in een pot gekweekt, dan kunt u ze het hele jaar door planten. Let er wel op dat ze in de pot doorgegroeid zijn d.w.z. nieuwe wortels gemaakt hebben.


Spit de bodem voldoende diep voor het planten. Een roos houdt van luchtige grond rond de wortels. Graaf een voldoende groot gat waarin de wortels goed kunnen uitspreiden. Vermeng de aarde met wat compost. Dit zorgt voor een luchtige bodem, veel organische stof en een goede doorworteling van de roos. Zorg dat de oculatieplaats (knobbel boven de wortels) 3-5 cm onder de grond zit, druk de aarde aan en geef rijkelijk water. Verwijder na het planten alle kleine en afgestorven takken en snoei de gesteltakken terug tot op 3-4 ogen.

 

Rozen zijn echte zonaanbidders

Ze hebben minimaal 4 uur per dag zon nodig om ten volle tot hun recht te komen. Plant rozen nooit op een bodem waar u pas rozenstruiken hebt gerooid die er lang gestaan hebben (meer dan 5 à 10 jaar bijvoorbeeld). Wilt u dat toch doen, vervang dan de aarde ruimschoots. Een alternatief is het planten van Afrikaantjes gedurende de zomer. Hierdoor worden schadelijke wortelaaltjes verdreven.

 

Voeding

Na het aanplanten kan een kleine hoeveelheid Innogreen Rozenmest worden gegeven (vanaf maart). Gebruik daarna elk jaar in het vroege voorjaar (maart-april), en voor en tijdens de bloeiperiode (juni-aug) deze Rozenmest opnieuw. Na de bloeiperiode (september) raden wij Innogreen Najaarsmest aan. Rozenstruiken kunnen, wanneer de omstandigheden optimaal zijn, maandenlang doorbloeien. Ze kunnen die hoge productie van prachtige rozen alleen maar aan wanneer ze voldoende energie krijgen. Natuurlijk is dit afhankelijk van de soorten we dienen wel de oude uitgebloeide bloemen weg te snoeien.

Innogreen Rozenmest is een organische meststof die zorgt voor eindeloos veel bloemen in uw rozenstruiken. Om schimmelaantastingen te voorkomen kunt u gedurende de groei en bloeiperiode Innogreen Korect bladvoeding geven. Een beetje Innogreen Basaltmeel als aanvulling op de bemesting geeft ook goede aarde.


Bekijk: Innogreen Rozenmest



 

TIP: Zet rozen altijd licht in de wind, dan waaien de schimmelsporen uit de struiken! Zo heeft u minder last van schimmelaantastingen.

 

Snoeien?

Scheer niet alle rozen over dezelfde kam! Oude rozen en klimrozen die eenmaal bloeien in juni-juli kunnen het best onmiddellijk na de bloei worden gesnoeid als verjongingssnoei. Doorbloeiende rozen worden in maart gesnoeid. Perkrozen en trosrozen worden tot op 3 tot 4 ogen gesnoeid. Heesterrozen en de struikrozen worden bijgeknipt om de struik een mooie vorm te geven.


Bekijk: Alle tips voor het snoeien van rozen 


TIP: Het afknippen van de verdroogde bloemstengels stimuleert de herbloei bij doorbloeiende rozen.

TIP: Om schimmels te voorkomen gebruiken we het natuurlijke middel Innogreen Korect

 

 rozentuin