Bloembollen planten

De tulp is een schitterende bloem en is er in verschillende soorten en kleuren. Dus toen ik hier vorige week bloembollen van zag liggen twijfelde ik geen seconde en gooide deze in mijn winkelwagen. Maar wanneer en waar kun je deze het beste bloembollen planten? En hoe plant je deze eigenlijk? Deze vragen en meer tips hieronder, lees snel verder.


Bloembollen planten wanneer?

Van half september tot half december kun je bloembollen planten. Let erop dat hoe eerder je ze plant, hoe vroeger ze in het voorjaar in bloei komen. Tijdens de vorstperiode of bij een drassige en te natte grond bevriezen of verrotten de bloembollen.Bloembollen planten hoe?

Bloembollen planten is niet moeilijk. Het is belangrijker om goed op de bloeitijden te letten, zodat er bijna het hele jaar bloeiende bloemen in de tuin staan. Bollen kunnen ook met pot en al worden geplant. Volg de volgende stappen op voor het behalen van een bloeiend resultaat.


Het is belangrijk dat de grond los is voordat je gaat planten. Met een speciale bollenplanter, of een plantenschop maak je een gat in de grond. De diepte van het gat is afhankelijk van de grootte van de bloembol. Neem twee tot drie keer de dikte van de bol voor de diepte van het gat. Plaats de bol met de platte kant naar onderen in het gat en vul aan met grond en herhaal dit telkens. Bevochtig na het planten de grond. Bestel hier de pootstok RVS. 


Bodemverbetering en bemesting voor bloembollen

Bloembollen bloeien op de energie die ze het vorige seizoen hebben opgenomen. Het eerste jaar bloeien bloembollen dan ook altijd met succes; zelfs op schrale plekken. Vanaf het tweede jaar is dit niet vanzelfsprekend. Een geschikte bodem (met een losse structuur en voldoende voedingsstoffen) is voor de meeste soorten bloembollen net zo hard nodig als voor de vaste planten.Wist je dat wij in onze webshop diverse bodemverbeteraars en meststoffen aanbieden. Deze kunnen bijdrage om uw aanplant een succes te maken! Hieronder een korte uitleg van de verschillen in bodems en per bodem welk product van Innogreen hiervoor het best geschikt is. Klik op de producten voor een uitgebreide uitleg of om te bestellen.


Zandbodem: verbeter de bodemstructuur met kleikorrels van Innogreen Bentoniet.

Zware kleigrond: gebruik Innogreen Basaltmeel.

Lichte kleigronden (zwavel): gebruik Innogreen Zeoliet.

Zure bodem: bijvoorbeeld voor borders onder bomen, voeg hier Innogreen Maërlkalk aan toe.

Dode bodem: een bodem zonder of met maar weinig bodemleven, gebruik Innogreen Biobodem Bodemactief.

Voedingstoffen voor bloembollen: gebruik in het najaar Innogreen Vinassekali en in het voorjaar Innogreen ECO Bloei. Bij nieuwe aanplant kunnen beide meststoffen gebruikt worden.


Wil je langer genieten van alle bloemenpracht? Houd rekening met het planten van de bollen dat iedere soort een specifieke bloeitijd heeft. Als je hier op let kun je op dezelfde plek telkens andere bloembol soorten laten uitkomen. Als voorbeeld: plant eerst vroegbloeiende soorten zoals sneeuwklokjes & krokussen. Daarna kun je overgaan naar narcissen, waar je ook vroeg- en laatbloeiende van hebt. Wil je nog langer van de bollentijd genieten kies aansluitend voor tulpen, echt een aanrader! Een schitterende bloem die er in verschillende maten, kleuren en vormen is.


Tips:

• Vergeten bloembollen in het najaar te planten? In het voege voorjaar zijn er bloembollen in pot verkrijgbaar, deze kunnen vervolgens met pot en al in de grond worden gestopt.


• Heb je veel (punt) hortensia’s of siergrassen in de tuin, plant dan vroegbloeiers zoals de verwilderingsbollen sneeuwklokjes en krokussen, maar ook narcissen, tulpen & allium zijn hier uitermate geschikt voor.


• Plant je de bollen direct in een bloempot, zorg er dan voor dat deze niet tot de rand is gevuld met grond. Regelmatig water geven zodat de grond vochtig blijft (niet te nat) en de pot niet uitdroogt.


• Verwilderingsbollen als deze zijn uitgebloeid, laat ze in de grond en haal het loof niet weg. Wil je volgend jaar weer een mooie en volle bloei dan eventueel bemesten met Innogreen Eco Bloei.