Egels in de tuin


Hoe leuk is het om een egel in de tuin te hebben?  Je kunt een egelhuisje plaatsen, zorg dat deze op tegels staat en dat in het egelhuis verse afgevallen bladeren liggen.


De egel is een insecteneter, die zijn voedsel voornamelijk in de ondergroei zoekt. Gebruik daarom geen bestrijdingsmiddelen en laat de bladeren in de herfst liggen. Maak een hoekje in de tuin waar het snoeiafval verzamelt wordt om zo een plekje te creëren voor de egels. Met zijn snuit spoort hij namelijk zijn prooien op tussen de afgevallen bladeren, graspollen en losse aarde, terwijl zijn gehoor scherp genoeg is om prooidieren onder de grond te horen kruipen.


De egel is een vraatzuchtig dier, als hij de kans krijgt, kan hij binnen een paar uur meer dan tachtig regenwormen en/of kevers eten en ongeveer zeventig gram aan voedsel in een nacht verorberen. Ook appels en andere vruchten staan op zijn menu.

 
Wanneer maken egels gebruik van een egelnestkast?

  • voor hun winterslaap van circa november tot april (afhankelijk van de temperaturen).
  • als egelnestkast in de periode rond mei om er jongen te werpen en deze verblijven tot 3 a vier weken bij het nest, rond zes weken zijn ze zelfstandig en gaan hun eigen weg.
  • als zomerverblijf vanaf juli tot september bij slecht weer of om zich te beschermen tegen roofdieren.

 

Op zoek naar een egelmand of egelvoer zie onze website..