Webwinkel Keurmerk en klantebeoordelingen

webwinkel_knop_new.jpg
dierkenner.jpg
ideal-logo.jpg
post nl logo.jpgWeService.jpg
twitter.jpg windowsmail.gif

Volg ons op twitter

 

 

 


Home

Op zoek naar een plant?    webwinkel_knop_new.jpg

Hier kun je planten zoeken in een database van maar liefst 7200 planten met 7500 foto's! klik op plantenkennis.

plantenkennis.jpg

Tuinkriebels

Het wordt warmer buiten! Hoewel het nog fris is, stijgt de temperatuur en lijkt een de vorst nu ver weg. Sommige vogeltjes zijn al druk bezig met het keuren van nestplaatsen voor het voorjaar, de muggen dansen boven de sloten en de krokussen, de sneeuwklokjesen het klein hoefblad steken hun kopjes voorzichtig maar resoluut boven de grond.

klein hoefblad1.jpg

 

Ook bij de mensen begint het te kriebelen. Met het stijgen van de temperatuur en af en toe een straaltje zon heeft de tuin nog een winterse uitstraling, maar daar kan snel verandering in komen!

Wie zich alvast wil oriënteren op het voorjaar - en bijna niet kan wachten tot het zo ver is - kan aan de slag met plannen maken voor de tuin. Pen en papier erbij en brainstormen maar! Wordt het dit jaar een heel andere tuin en is het leuk om samen met een hovenier een nieuw ontwerp te maken? Worden alleen de borders aangepakt, is een vijver een idee, of is het tijd voor andere planten? Verdient het gras wat extra aandacht? En wat te denken van een moestuin? Of voor mensen met een wat kleinere tuin: het aanleggen van een kruidentuin! Dat kan zelfs op een balkon.

 

Wie zich wil inlezen in het aanleggen en onderhouden van een kruidentuin, kan dat doen met het boek 'Kruiden kweken en gebruiken', geschreven door J. Houdret en te vinden in de webshop van Tuinkenner.nl.

 

In februari kunnen ook de eerste kruiden, zoals peterselie, bieslook en citroengras, onder glas worden gezaaid. Wie geen kas heeft kan dat ook in huis doen, in een speciaal ontworpen kweekkasje. Vanaf april mogen de meeste opgekweekte kruiden dan de volle grond in - mits de temperatuur dat uiteraard toelaat. Ook kan dan begonnen worden met buiten zaaien. Gebruik biobasis of Xardin moestuinmest om de juiste voeding mee te geven

 

Meldt de weersverwachting dat de vorst toch nog even de kop opsteekt, zet dan een omgekeerde bloempot over tere planten en bloemen. Of strooi er een flinke laag bladeren overheen om te voorkomen dan de kwetsbare blaadjes bevriezen. En kruip dan vervolgens met een tuinboek, zoals de 'Tuinplaten Bijbel' van Uitgeverij Veltman, op de bank en geniet alvast van de voorpret van de tuin in voorjaarssferen!

 

 

eendenmand kl.jpg

Het is tijd voor het plaatsen van eendenkorven!

Het plaatsen van broedkorven is leuk en geeft eenden de kans op meer broedsucces. Het zijn vooral de wilde eenden die hier gebruik van maken. Soms zal een waterkip de korf in gebruik nemen. Van belang is wel dat ook de oevers enige beschutting kunnen bieden middels planten en struiken, ipv kort gemaaid gras. De korf wordt iets achterover hangend geplaatst op een windluwe, rustige plek waar zich eenden ophouden. Hang de korf voldoende hoog boven het water, zeker 25/30 cm. Gebruiken bamboe stokken of wilgen hout om de korf te plaatsen. klik hier

andere broedgelegenheden/ Nestkasten zoeken? klik hier

Aanplant tijd

 Herschaalde kopie van zomerpracht rozen.jpg

Tip:  Bij laag organische stof of een slechte structuur in de toplaag kun je afstrooien met turf–in combinatie met compost en kalk, voor structuurverbetering.

Aanplant van  bomen, heesters & vaste planten.

Van groot belang is hierbij de bodem, de sleutel tot succes. Een gezonde bodem geeft een minimale uitval en laat een snelle aanslag en hergroei zien. Het meest eenvoudig hierbij is het gebruik van Structuur-Actief bij de aanplant. Meng 1 deel Structuur-Actief met 1 deel van de grond uit het plantgat en u kunt gaan planten. Is er sprake van kleigrond, verbeter deze dan met Basaltmeel en turfstrooisel door de toplaag, bij een zandgrond gebruiken we Bentoniet en structuur-actief om de structuur te verbeteren.

 

voor snelle aangroei en meer slagingskans kun je Mycorrhizae toevoegen.

Bij bomen heesters e.d. gebruik je bijvoorbeeld Wortelflora en bij rozen Rootgrow.

Voor vaste planten Symbivit en voor zuurminnende planten Rhodovit.


structuur actief 2.jpg

Beuk of haagbeuk aanplanten?

Gebruik BioHaag of Ectovit verrijkt met de juiste Mycorrhizae. Strooi deze bij de aanplant van beuk en andere houtachtige gewassen in het plantgat. Goed doorwerken en indien nodig voor de structuur, ook Structuur-Actief gebruiken.

engerling.jpgemelt.jpgTaxuskever.jpg

Last van Engerlingen, emelten of larve taxuskever? Nu aanpakken met Tipulex, of aaltjes, of een combinatie van beide. Nieuw: E-mix. Gelijktijdig met de bestrijding geven we wat beendermeel korrels om de beworteling nieuw leven in te blazen.

 

Meer info? Lees meer op onze website, meer planten info? kijk eens bij de link plantenkennis hierboven.

 

Uw hulp wordt zeer gewaardeerd!

musjes bij vetbol.jpegMooie foto(s) gemaakt? Stuur ze ons toe en wellicht worden ze geplaatst. Showtuin bezocht in binnen of buitenland? Geef uw mening. info@tuinkenner.nl

Zelf iets schrijven? Maak een ander deelgenoot van je tuinbelevenissen en schrijf ze ons. Indien geschikt plaatsen wij ze op onze site. Stuur naar info@tuinkenner.nl

Winter actie

Snoeizaag voor het gemakkelijk snoeien van bomen en heesters,      nu extra voordelig (33 cm)

snoeizaag detail.jpg

Lees verder >


speelbomen en meer

‘Leve(n)de speelplekken’ inspirerend boek over bomen en kinderen

Bomen zijn alom geliefd, ze symboliseren de vitaliteit van ons milieu. De Bomenstichting komt op voor bomen in de steden en op het platteland. Op verzoek van deze stichting schreven Hanna Hirsch en Annemiek van Loon een vlot leesbaar, informatief en prachtig geïllustreerd boek met als titel ‘Leve(n)de Speelplekken’.

Lees verder >


Vorstbescherming

Fleece doek

Vliesdoek beschermt uw planten tegen de kou en tegen schade van wind, storm en slagregens. Door het aanbrengen van een vliesdoek zal de verdamping / uitdroging van de plant door de koude uitdrogend

wind veel kleiner zijn.

Lees verder >


Allicine, knoflook extract

Bio-allicine

Knoflook extract om de groei van ziekteverwekkers te voorkomen bij dieren. allicine, knoflook.jpg

Lees verder >


Structuur van grond verbeteren......

spitten.jpg

 

Wilt u de structuur van uw grond verbeteren? Zandgrond meer vermogen geven om vocht en mineralen vast te houden? Of kleigrond losser maken en beter te bewerken?

Lees verder >


Gazon aanleg

Robusto speelgazon.jpg

Nu zaaien is straks genieten..

 

Lees verder >


Nieuw in het assortiment

Nieuw: Een mooie en stabiele standaard voor een zweedse fakkel.....

 

standaard zweedse fakkel.jpg

Lees verder >


Vogels van Europa

Meer weten over de vogels die je ziet? Dan is het boek Vogels van Europa een goed idee.

veldgids-vogels van europa.jpg

Lees verder >


De beleving van kleur in de tuin

boek kleur in de tuin.jpgHet boek - De beleving van kleur in de tuin -  helpt om je eigen beleving van kleur en je eigen kleurvoorkeur te begrijpen.

Lees verder >


Engerlingen en andere plagen

Engerlingen en emelten?

Voorkom schade met Tipulex

Lees verder >