Webwinkel Keurmerk en klantebeoordelingen

ideal-logo.jpg
post nl logo.jpgWeService.jpg
twitter.jpg windowsmail.gif

Volg ons op twitter

flora tube logo.jpg

 


nestkastjes

Het is weer tijd om nestkastjes op te hangen!

 

Op plekken waar weinig natuurlijke nestplaatsen zijn (zoals holle bomen), is het goed om nestkastjes op te hangen en vogels tijdens het seizoen toch een veilige broedplaats te bieden. Fijn voor de vogeltjes en voor ons mensen heerlijk om te kijken naar alle bedrijvigheid en het leven dat vogels in de tuin brengen.

 nestkast.jpgkoolmees op nest.png

Je zou het niet zeggen, maar vogels zijn heel kritisch. Voordat ze een nestkastje in gebruik nemen, houden ze eerst de omgeving een tijd lang goed in de gaten. Daarom is het verstandig om nestkastjes al ver voor het broedseizoen op te hangen. Bij voorkeur in het najaar of de winter. Vogels hebben dan alle tijd om de omgeving goed te keuren en beginnen in het broedseizoen vol vertrouwen aan het maken van een nestje. En een weetje: vogels gebruiken een nestkastje niet alleen om in te broeden. In de koude wintermaanden slapen ze er ook graag in.

 

Maar vogels zijn niet alleen kritisch op de omgeving. Ze kijken ook naar het nestkastje zelf. De vorm maakt ze niet zo veel uit, maar het gat in de voorkant, de zogenaamde 'invliegopening', dáár gaat het ze om. Het moet precies de juiste maat hebben. Elke vogelsoort heeft zijn eigen grootte en de opening moet precies zó groot zijn dat alleen die ene soort naar binnen kan. Is de opening te groot, dan nemen ongewenste indringers bezit van het vogelhuis. Kijk bij aanschaf van een nestkastje dus altijd goed naar de grootte van de opening. Op de gebruiksaanwijzing van een nestkastje staat in de meeste gevallen voor welke vogel het kastje geschikt is. Een paar richtlijnen: 32 mm voor de koolmees, 35 mm voor de huismus en 45 mm voor de spreeuw.

vogelhuisje pimpelmees.jpgpimpelmeeskastje

 

Het bevestigen van een nestkastje is geen kwestie van even simpel een spijker in de muur of de boom slaan, ophangen en klaar. Het kastje moet op de juiste hoogte hangen - ten minste twee meter van de grond buiten het bereik van roofdieren- en uit de wind. En het moet niet teveel uren van de dag in de zon hangen: een nestje kan wel veertien jongen bevatten en wordt daarmee van zichzelf al heel warm. Ook belangrijk: hang de invliegopening aan de kant waar de zon opkomt, het noordoosten. Wie de 'entree' naar het zuidwesten hangt, krijgt zo goed als geen vogeltjes in het kastje. Het zuidwesten is namelijk de 'regenkant'. En vogels kiezen instinctief nooit een ingang die vaak op de regen staat. Geef ze eens ongelijk.

 

Er mogen ook geen takken of blaadjes te dicht voor de opening hangen. Wordt het nestkastje in de winter opgehangen, dan moet dus rekening worden gehouden met het volle bladerdek van de zomer. En ten slotte moeten de kastjes ten minste tien meter van elkaar worden gehangen. Vogels kunnen tamelijk territoriaal zijn en krijgen snel ruzie als de nestkastjes te dicht bij elkaar hangen.

 

Of het nestkastje bewoners heeft, heb je meestal snel in de gaten. Het vrouwtje vliegt dan af en aan met takjes, twijgjes en stukjes mos om een nestje te bouwen. Daarna worden, in ongeveer een week tijd, de eitjes gelegd. Tijdens het leggen en broeden neemt het mannetje het heen en weer vliegen over en verlaat het vrouwtje elk uur even het nest om de vleugels te strekken. Zijn de eitjes uitgekomen, dan heeft het ouderpaar het razend druk met achter insecten, spinnen en vlinders te jagen om de hongerige jongen te voeden. Een mezenpaar vliegt wel tot vijfduizend insecten bij elkaar voordat de jongen groot genoeg zijn om het nest te verlaten!

koolmees met spin.jpg

En net als de meeste mensen houden ook vogels van een opgeruimd huis. Help ze een handje en maak elke nazomer of herfst de nestkastjes schoon. Haal het oude stofnestje er uit - inclusief al het ongedierte als luizen en oorwurmen -, zorg dat het kastje van binnen goed droog is en hang het vervolgens weer op dezelfde plek terug. Zeker weten dat er volgend jaar weer nieuwe bewoners zijn!

nestkast ophangen? klik hier

lees ook

vogels in de tuin

vogels brengen uw tuin tot leven