Blog Klimop (hedera)

(09-09-2021)

In de tuin staat een schitterende groene klimop heg. Deze is heel mooi, zonde om te snoeien als je het mij vraagt. Echter moet je deze af en toe snoeien, waarom, wanneer en hoe je dit het beste kunt doen lees je hieronder.


Waarom?

Klimop of ook wel Hedera is een klimplant die heel snel groeit (60 tot 100 cm per jaar) en het hele jaar door zijn groene kleur behoudt. Door hem tijdig te snoeien voorkom je dat de plant gaat woekeren in de tuin. En zo voorkom je weer dat deze met zijn hechtwortels schade aanricht aan woningen denk hierbij bijvoorbeeld aan dakgoten. Door klimop met regelmaat te snoeien of toppen blijft de haag niet alleen mooi vol en compact, maar ook vitaal en in model.


Wanneer?

Klimop kan twee keer per jaar gesnoeid worden, dit kan het gehele jaar mits het niet vriest. In het voorjaar kun je het beste snoeien van maart tot en met mei zodat de felle zon geen schade aan de bladranden kan veroorzaken. In het voorjaar krijgt de plant voldoende tijd om te herstellen, daarom is het tijdens deze snoeibeurt mogelijk de klimop flink terugsnoeien. Terugsnoeien kan tot wel 30cm boven de grond. In het najaar kan er gesnoeid worden van september tot november, voordat de winter invalt. Is de haag al mooi vol dan volstaat één snoeibeurt, voer deze snoeibeurt uit na de langste dag (de Klimop groeit dan namelijk veel minder hard).


Hoe snoeien?

Als het een groot oppervlakte klimop betreft, dan is een elektrische heggenschaar aan te raden. Het nadeel van deze manier van snoeien is dat dit wel enige schade kan aanrichten en er bruine randen rondom het blad van de klimop kunnen ontstaan. Bij het gebruik van een schone en scherpe snoeischaar wordt er zo min mogelijk snoeischade aan de klimopbladeren veroorzaakt en is er een mooier eindresultaat.


Nieuwe klimop geplaatst?

Tip: Als klimop nieuw geplant is, staat dit vaak op zand. Het is raadzaam deze bij te mesten met bijvoorbeeld Innogreen BioBasis bordermest.
 

Plaats een reactie: