Volg deze tips voor een intens groen gazon.

(15-07-2021)

Om een gazon goed te onderhouden is het belangrijk met regelmaat te maaien, het stimuleert grassen om nieuwe uitlopers aan te maken. Ook voorkomt u met maaien de vorming van onkruid in uw gazon. Maai minimaal eenmaal per week uw gras en in het voorjaar bij voorkeur tweemaal per week.

 

Bij langdurige warme dagen raden wij aan voldoende te sproeien zodat het gazon niet kan uitdrogen en de groei van het gras belemmerd wordt. Zet de maaihoogte van de maaimachine op 3cm.

 

Het advies is twee keer per jaar te verticuteren bij voorkeur in het voorjaar en dit te herhalen in het najaar. Verticuteren doet u met een speciale hark of machine, waarmee u over het gazon trekt. Door te verticuteren wordt mos uit het gazon verwijderd en worden ondergrondse wortels doorgesneden. Zo wordt voorkomen dat uw gazon op den duur vervilt, waardoor lucht, vocht en voeding maar met moeite bij de graswortels terechtkomen. Wanneer uw gazon veel mos bevat kan Innogreen Mosvrij Gazonmix helpen.

                                   

Na het verticuteren kunnen kale plekken in het gazon goed zichtbaar worden, u kunt deze dichten door het bijzaaien van gras. Dit is de meest makkelijke manier om van kale plekken af te komen. Het mooiste resultaat krijgt u als u zaait met dezelfde grassoort die u ook bij de aanleg van uw gazon heeft gebruikt. Strooi aansluitend Innogreen Repair-mix om te zorgen voor een snel herstel.

 

Bij een lange tijd van warmte en hevige regenval wordt de bodem vochtig en warm, hierdoor kan er een verrottingsproces van dode grasresten op gang komen. Dit heeft mogelijk als gevolg schimmelaantastingen, vooral rooddraad steekt dan de kop op. Aanwezigheid van rooddraad geeft aan dat het gazon een tekort heeft aan stikstof. De geel- tot roodachtige plekken in het gazon zorgen voor een lelijk beeld in uw tuin, maar ook engerlingen en emelten zijn geen onbekende in het gazon. Deze beestjes veroorzaken veel schade door wortelvraat aan gazons en dergelijk. Ook vogels kunnen het gras beschadigen op zoek naar engerlingen en emelten. In onze webshop zijn hiervoor natuurlijke bestrijdingsmiddelen te verkrijgen.


    

Engerlingen foto links / Emelten foto midden / Foto rooddraad rechts

 

Als laatste willen wij meegeven dat het van belang is een tweede bemestingsronde toe te passen om zo het gazon in de zomer gezond te houden. Innogreen GrasZó zorgt voor gezonde groei en geeft een diepgroene kleur. De toegevoegde micro-organismen voeden en versterken het bodemecosysteem. Zo wordt voeding gegeven en de weerstand van de grasmat verhoogd. Een gezonde grasmat is minder vatbaar voor schimmels. Het is dus belangrijk om de groei in het gazon nu te stimuleren.

 

Mocht alles in orde zijn, maar is er nog aanwezigheid van klaver in het gazon. In dat geval adviseren wij u hier Innogreen Bloedmeel overheen te strooien. Eventueel verkrijgbaar in onze webshop.

 

 

Team Tuinkenner 


 

Plaats een reactie: