Nieuwsbrief december

(14-12-2020)

Ook bij Tuinkenner zijn diverse aanbiedingen voor de feestdagen. Deze lopen door tot aan de kerst of zolang de voorraad strekt. Bekijk de homepagina of klik op de link voor het overzicht. 


Bekijk de nieuwsbrief ook in mail versie: Bekijk nieuwsbrief


Blad laten liggen.. en bollen planten

Het najaar en de winter zijn zeer geschikt om de biodiversiteit te gaan helpen. Dit kan door te zorgen voor meer bloemen en planten aan te planten en het creëren van een betere leefomgeving voor de natuurlijk vijanden zoals oorwurmen, vleermuizen, sluipwespen, kool- en pimpelmezen en boomklever. Wij kunnen zelf ook helpen door, in onze tuinen een nestkast, bijenkast, insectenhotel, takkenril, vleermuiskast enz. op te hangen / te creëren. Ook leuk om eens een nestkast weg te geven. Afgevallen blad is het heel goed voor de bodem, als vorstbescherming en voor vogels en insecten. Je kunt het afgevallen blad lekker in de borders uitspreiden tussen de planten. Zo’n dekentje beschermt tegen vorst een levert organische stof voor de bodem. Hierdoor verbetert de structuur van de grond en groeien en bloeien de planten volgend jaar weer volop! Alleen van het gras halen we het blad af, anders verstikt het gras. Vogels vinden er voedsel in de winter en egels bekleden graag hun winternest ermee. Plant nu lekker veel bloembollen en dek deze ook af met een laagje blad. vroege bol bloeiers zijn goed voor de vroege bijen en helpen mee aan een goede biodiversiteit.


Maak plannen voor het nieuwe jaar

Het is nu trouwens een mooie tijd om alweer lekker plannen te maken voor het zaaien van groenten of het aanpassen van borders voor 2021. De voorpret kan beginnen!


Nestkasten

Nestkasten op te hangen doen we dus nu, want vogels zijn erg wantrouwende beestjes. Ze zullen de nestkast eerst eens een tijdje in de gaten houden. Als de kast dan nog steeds bevalt, trekken ze er in. Je moet daarom de kast lang voor het broedseizoen ophangen. Hetzelfde kun je zeggen over vleermuizen. Deze gewoonte dieren betrekken ook niet zomaar een nieuwe woning. Dit duurt meestal wel een poosje, daarbij zijn er allerlei soorten kasten voor verschillende soorten vleermuizen. Je vooraf laten informeren is dus belangrijk!


Bomen snoeien

Tijdens de wintermaanden (november, december, januari en februari) snoeien we vooral knot-, en lei bomen zoals wilg, plantaan, populier, es, eik, linde en els. Iets later, vanaf januari en wanneer het niet te hard vriest, snoeien we druif en fruitbomen. Fruitbomen kunnen overigens ook heel goed in de zomer gesnoeid worden. Bomen die nu niet gesnoeid kunnen worden zijn berk, esdoorn, haagbeuk en (wal)noot. Deze in de zomer snoeien. 

Plaats een reactie: