Snoeien en bloeien in de winter

(02-11-2021)

Snoeien en bloeien in de winterTijd voor het winterklaar maken van de tuin en het inrichten van het winterterras. Het kan een behoorlijke klus zijn maar wel een hele leuke, wat verstaan we onder winterklaar maken en welke planten doen het goed in de winter. Lees snel verder..


Er is genoeg te doen in en rondom de tuin. Het is namelijk een prima periode voor het snoeien van fruitbomen, druiven, diverse bladverliezende heesters en het terugsnoeien van vaste planten. Om het uitzicht van uit de luie stoel in huis naar de tuin te veraangenamen kunnen we gebruik maken van een paar grotere potten of manden waarin we siergrassen en winterbloeiers en voorjaarsbollen plaatsen. Natuurlijk is het ook leuk om een aantal van deze winterbloeiers lekker in de tuin te planten. Dat geeft elke winter wat extra kleur. Extra fraai zijn deze planten wanneer er rijp of sneeuw op ligt. Maar eerst gaan we nog wat snoeien. Op mooie winterdagen is dat echt geen straf, want het is heerlijk vertoeven buiten. De lucht lijkt puurder dan in de zomer en even uitblazen op een plekje in de tuin met een heerlijk kopje koffie of thee laat een mens met volle teugen van het buitenleven genieten. Ti

  

Wat is er zoal te doen? Snoeien… Waar letten we op: Snoei vaste planten nooit te diep terug maar laat een stuk van de stengels zitten en leg er wat dor blad overheen, dit geeft natuurlijke bescherming tegen vorst en biedt schuilplaats aan insecten en kleinere dieren. Werk bij voorkeur op zonnige droge en vorstvrije dagen zodat snoeiwonden snel kunnen opdrogen. Een beetje vorst in de nacht kan geen kwaad. Druiven snoeien we in januari en februari. Later niet, want dan is de sapstroom alweer op gang. Een mooie bijkomstigheid is dat door snoeien de opbrengst wordt vergroot. Ook appels, peren, klein fruit zoals bramen & bessen en bladverliezende sierheesters worden aangepakt.

 

De heester snoeien we vooral op vorm en om te verjongen. Jaarlijks verwijderen we een aantal oude takken. Heesters zoals de Spiraea bumulda, Potentilla en Hypericum mogen tot de grond toe worden afgeknipt. Het is echter aan te raden om ze slechts voor de helft uit te dunnen. Dat houdt in het wegknippen van takken door de gehele struik heen. Op die manier zal de struik na twee jaar geheel verjongd zijn. Het resultaat: meer bloei en een fraaie plant. Vorstgevoelige planten zoals rozen, kunnen een beetje teruggesnoeid worden, maar mogen pas begin april na de laatste vorst geheel terug geknipt worden (op 2 ogen) om te voorkomen dat de afgeknipte takken bevriezen.

 


 

 

 

 


 

 Belangrijk bij het snoeien is het gebruik van goed, scherp en schoon gereedschap. Doet u dit niet dan is er grote kans of slechte en rauwe wonden die slecht genezen en een bron voor infectie zijn. Wacht met snoeien bij vroege voorjaarsbloeier zoals de Forsythia (bloeiend hout).  Snoei deze soorten direct na de bloei. Veel meer nuttige tips en goede uitleg zijn te vinden in de  Groente en Fruit encyclopedie van Luc Dedeene & Guy De Kinder.


Om ook in de winter een fraaie tuin te bezitten is het leuk om er winterbloeiers in te plaatsen, de sfeermakers van koning winter! Er zijn vele fraaie soorten, maar helaas zien we deze in het voorjaar weinig op een tuincentrum. Tijd om dan nu tot actie over te gaan.

Wat is er zoal te krijgen? Denk eens na over de wonderschone blad houdende clematis: Clematis "Winter Beauty". Bloeiend van december tot februari met witte bloemen. Verder zijn er diverse Prunus soorten. Prunus Subhirtella "Autumnalis Rosea" en “Pendula Rubra”, de Chinese toverhazelaar (Hamamelis Mollis) in soorten, de Jasminum Nudiflorum (Winterjasmijn of Naaktbloeiende jasmijn), Skimmia Japonica "Rubella" met fraaie karmozijnrode knoppen/witroze bloemen, de overbekende Viburnum Opulus “Sterilis” ook wel de sneeuwbal genoemd, en tot slot de Gele Kornoelje (Cornus mas). Dan zijn er ook nog de mooie winterbloeiers deze zijn zowel geschikt voor in de volle grond als in pot zoals de Erica Carnea (heide), Helleborus (Kerstroos) en de Gaultheria procumbens ook wel bergthee genoemd en herkenbaar aan zijn mooie rode besjes.  

 

Het raadzaam in het najaar alle planten, borders, bomen en het gazon een najaargift te geven met Innogreen Vabomix 2. Het hogere gehalte kalium in deze meststof zorgt voor afharding van het gewas in de winter en beschermt tegen schimmelaantasting. Hierdoor zijn de planten minder vatbaar voor ziektes en plagen en komen sterker en vitaler de winter uit. Het gazon blijft mooier van kleur en komt zo groener de winter uit.

 

Zijn er planten of bomen die slecht vorst kunnen verdragen, dek deze dan af met vorstbeschermers er zijn speciale planthoezen in diverse afmetingen te verkrijgen.

 

Kortom snoei alleen wat in de weg staat, bescherm gevoelige planten tegen vorst, plant winterbloeiers, plaats nestkasten, hark het gazon, maai het gras voor de laatste keer met een maaihoogte van 4 cm en geef planten, borders, bomen en gazon een najaargift met Innogreen Vabomix 2 (ook in klein verpakking verkrijgbaar). Tot slot: vergeet vooral niet van het resultaat te genieten…              

 

Veel tuinplezier!                                                                

Afbeelding met plant, bloem, buiten, geel

Automatisch gegenereerde beschrijving

   


 Helleborus


Tip: vogels zijn in de winter op zoek naar voedsel en een veilig & beschut plekje om s ’nachts te verblijven. Een Vogelhuisje toevoegen aan uw tuin? Kijk dan eens op onze website. Onder de rubriek ‘Dieren in de Tuin’ bieden wij diverse soorten nestkasten aan van bijvoorbeeld Schwegler, Gardenlife, maar ook van Best for Birds. 


 

In onze webshop vindt u ook sfeervolle vuurkorven, verschillende vorstbeschermingsmiddelentuingereedschap en dierenhuisjes. 

Plaats een reactie: