De beste tip voor een mooi groen dak!

(14-06-2021)


Wat zijn groene daken? 

Groene daken ofwel een groendak is een dak waar vegetatie groeit. En dan niet spontaan als gevolg van verwaarlozing, zoals onkruid, maar als een bewust aangelegde daktuin. Zo’n daktuin is een groene, duurzame en milieuvriendelijke uitbreiding voor traditionele dakbedekking zoals dakpannen of bitumen. Een dak leent zich niet voor elke willekeurige vorm van vegetatie. Een dak kan erg warm worden, dus de beplanting moet goed tegen hoge temperaturen kunnen. Daken mogen niet te zwaar belast worden, daarom worden groene daken meestal beplant met vetplantjes sedum. Vetplantjes zijn licht en kunnen goed tegen de warmte. Het groeit het liefst in de volle zon hoewel er soorten zijn die juist van schaduw houden Een dak van sedum blijft het hele jaar mooi groen. In de zomer trekken de bloeiende vetplantjes veel bijen aan. Sedum planten zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Er zijn wel 250 verschillende soorten sedum, genoeg variatie dus voor op uw dak. Behalve met sedum kan een groendak ook worden aangelegd met kruidige planten zoals grassen en bloemen. De meeste groene daken hebben een omvang van enkele tientallen vierkante meters. In sommige steden zijn op daken van grote gebouwen complete stadsparken aangelegd. Een mooie oplossing omdat er vaak weinig ruimte is voor groen. Een groendak draagt bij aan de biodiversiteit. Niet alleen omdat er planten op het dak groeien, maar ook omdat een groendak insecten zoals bijen en vlinders aantrekt. Sedum is een drachtplant voor bijen en vlinders en levert deze insecten nectar en stuifmeel.


Wat zijn de voordelen?

Een Sedum dak biedt vele voordelen zoals;

 • Waterberging, met de aanleg van een sedum dak help je om de waterafvoer van hemelwater te vertragen en te verminderen.
 • Luchtzuivering, sedum vangt regenwater op, vermindert de Co2 uitstoot en haalt vervuilende stoffen uit het regenwater.
 • Temperatuur regulering, sedum planten isoleren in de zomer tegen zonnewarmte en in de winter tegen kou.
 • Geluidsisolatie, sedum planten werken isolerend en dempen hierdoor ook het geluid.
 • Duurzaam, verlengt de levensduur van je dak en beschermt tegen Uv-straling.
 • Bevordering biodiversiteit.
 • Onderhoudsarm.

 Hoe onderhoud je een Sedumdak?

Tuinkenner Tip: om een sedum dak gezond en in goede conditie te houden is er een speciaal meststof van Innogreen voor sedum daken. Sedum heeft behoefte aan rustige groei, voldoende sporenelementen en verdringing van het mos. Om die reden bevat deze mix extra kali (K₂O) waardoor mosgroei wordt beperkt en verdrongen Verder bevat deze meststof de juiste ingrediënten zoals 5% organische stikstof en 45% organische stof, om sedum ontwikkeling te stimuleren. Bij gebruik van Innogreen Sedum(dak)mest verdicht de sedummat en vermindert het mos Door de nauwkeurig samengestelde ingrediënten ontwikkelt de beworteling sterker wat resulteert in een snel dichtere dakbedekking. 2 à 3 x per jaar toepassen.

 

Sedum(dak)mest:

 • verbetert de beworteling
 • versterkt en hersteld de sedum
 • verdringt het mos
 • is zuinig in gebruik (mini korrel)
 • verbetert de kleur
 • geeft meer bloeiZie voor dosering en samenstelling Innogreen Sedum(dak)mest.


 

Plaats een reactie: