rozen pracht en praal

Rozen

Een tuin zonder rozen is eigenlijk ondenkbaar. Haar historisch verleden en de vele soorten met de afwisselende geuren en kleuren maken de roos tot de koningin der bloemen in onze tuin.

 roos met onderplant-verkleind.jpgroos oranjeroze.jpg

De aanplant

 

Het is van belang dat u bij de aankoop van de roos er naar streeft dat de roos beschikt over 2 tot 3 zware (gestel)takken en een goed ontwikkeld wortelgestel.

De ideale periode om rozen met een kale wortel te planten ligt tussen half november en eind maart. Zijn ze in een pot gekweekt, dan kunt u ze het hele jaar door planten. Let er wel op dat ze in de pot doorgegroeid zijn dwz nieuwe wortels gemaakt hebben.

 rootgrow2.jpg

 

Spit de bodem voldoende diep voor het planten. Een roos houdt van luchtige grond rond de wortels.

Graaf een voldoende groot plantgat waarin u de wortels goed kunt uitspreiden. Vermeng de aarde met wat compost.  Dit zorgt voor een luchtige bodem, veel rozensnoei.jpgorganische stof en een goede doorworteling van de roos.

Zorg dat de oculatieplaats (knobbel boven de wortels) 3-5 cm onder de grond zit, druk de aarde aan en geef rijkelijk water.

Verwijder na het planten alle kleine en afgestorven takken en snoei de gesteltakken terug tot op 3-4 ogen.

 

Rozen zijn echte zonaanbidders. Ze hebben minimaal 4 uur per dag zon nodig om ten volle tot hun recht te komen. Plant rozen nooit op een bodem waar u pas rozenstruiken hebt gerooid die er lang gestaan hebben (meer dan 5 à 10 jaar bv).

Wilt u dat toch doen, vervang dan de aarde ruimschoots

Een alternatief is het planten van Afrikaantjes gedurende de zomer. Hierdoor worden schadelijke wortelaaltjes verdreven.

 roos zalmrose.jpg

Voeding

Na het aanplanten kan een kleine hoeveelheid Xardin  Rozenmest worden gegeven (vanaf maart).

 

Daarna elk jaar in het vroege voorjaar (maart-april), voor en tijdens de bloeiperiode(juni-aug.) en na de bloeiperiode (september) Xardin Najaarsmest.

Rozenstruiken kunnen, wanneer de omstandigheden optimaal zijn, maandenlang doorbloeien. Ze kunnen die hoge productie van prachtige rozen alleen maar aan wanneer ze voldoende energie krijgen. Natuurlijk is dit soortafhankelijk en we dienen wel de oude uitgebloeide bloemen weg te snoeien. Xardin Rozenmest is een organische meststof die zorgt voor eindeloos veel bloemen in uw rozenstruiken. Om schimmelaantastingen te voorkomen kunt u gedurende de groei en bloeiperiode  Xardin Korect bladvoeding geven. Een beetje Basaltmeel als aanvulling op de bemesting geeft ook goede aard.

Tip

Zet rozen altijd licht in de wind, dan waaien de schimmelsporen uit de struiken!

Zo hebt u minder last van schimmelaantastingen.

Snoeien

Scheer niet alle rozen over dezelfde kam!

Oude rozen en klimrozen die eenmaal bloeien in juni-juli kunnen het best onmiddellijk na de bloei worden gesnoeid als verjongingssnoei.

Doorbloeiende rozen worden in maart gesnoeid. Perkrozen en trosrozen worden tot op 3 tot 4 ogen gesnoeid. Heesterrozen en de struikrozen worden bijgeknipt om de struik een mooie vorm te geven.

Tip

Het afknippen van de verdroogde bloemstengels stimuleert de herbloei bij doorbloeiende rozen.

rozendag demen2015.jpg