Tuinkenner update: Kuipplanten

Als het weer een beetje meezit, kun je heerlijk genieten op het terras in de zomer. Het terras kan mooier en gezelliger worden door het aan te kleden met leuke planten. Toch aarzelen velen om met kuipplanten te beginnen: Zijn ze niet erg moeilijk in onderhoud? Waar laat je ze in de winter? Als je weet, wat een plant nodig heeft, blijkt het best mee te vallen!


Over het algemeen geldt: een plant die in de winter zijn blad behoudt, vraagt licht, wil hogere temperaturen en regelmatige watergift. Een plant die het blad verliest, kan vaak koel staan en heeft weinig behoefte aan licht.


De Erythrina bidwillii verliest in de winter het blad. Hij heeft geen lichte en warme overwinteringsplek nodig en kan in een schuurtje. Alvorens de plant daar wordt weg gezet, mag er flink gesnoeid worden, waardoor de plant niet veel ruimte in beslag neemt. Deze Erythrina verdraagt zelfs enkele graden vorst.


Streliztia regina is de officiële naam van de paradijsvogelbloem. Die naam is goed gekozen want de bloemen zijn net vogels! Deze plant behoudt zijn bladeren en verdraagt geen vorst. Tijdens de bloei wil de plant veel water maar daarna treedt een rustperiode in, waarin spaarzaam moet worden gegoten.


Heel bijzonder is Lapageria rosea, genoemd naar de vrouw van Napoleon, keizerin Joséphine. Haar meisjesnaam was Joséphine de la Pagérie. Zij gaf botanisten opdracht om tijdens reizen bijzondere planten mee te nemen. Deze plant is de nationale bloem van Chili. Het is een klimmer die met grote wasachtige bloemen bloeit vanaf half juli. In de winter is een plekje nodig waar het licht is en niet kouder wordt dan 5 graden.


Elke week krijgen de kuipplanten een bemesting met Terrasplantenmest van Innogreen. Regelmatig uitgebloeide bloemen verwijderen verlengt in veel gevallen de bloei.


Martje van den Bosch

De Tuinen in Demen