Vlinders in de tuin

De levenscyclus van vlinders is bijzonder; ze paren, leggen eitjes en uit die eitjes komen rupsen. Die rupsen eten zich vol en verpoppen zich tot een prachtige vlinders. Hoe lang die cyclus is, is voor iedere soort verschillend. De cyclus van een klein koolwitje is bijvoorbeeld vier weken. Hoe krijgen wij die vlinders onze tuin in en hoe kunnen wij vlinders helpen?

 

Vlinders komen in onze tuin wanneer we rekening houden met eigenschappen van de vlinder. Vlinders leggen hun eitjes bijvoorbeeld niet zomaar ergens, maar op de planten waar de rupsen van eten. Iedere soort heeft zo zijn eigen voorkeur, maar het meest maken ze gebruik van waardplanten zoals brandnetels en klaversoorten. Maar onze tuin kent ook waardplanten zoals klimop, hop of hulst. Verder kunnen wij de vlinders helpen en lokken  door in onze tuin nectarplanten te poten. Voorbeelden daarvan zijn: de vlinderstruik, lavendel, leverkruid, herfstaster,beemdkroon en hemelsleutel.


vlinderstart.jpg


Daarnaast helpen we de vlinders door te zorgen dat er beschutte plekjes in de tuin zijn om te kunnen zonnen en opwarmen, want ze hebben zonnewarmte nodig om te kunnen vliegen. Elke vlindersoort overwintert op zijn eigen manier; als eitje, rups, pop of vlinder. Eitjes, rupsen en poppen zoeken beschutting in gras, tussen beplanting of onder gevallen blad. In een kale schoongeharkte tuin kan geen vlinder overwinteren. Uw tuin winterklaar maken, niet doen dus!