Webwinkel Keurmerk en klantebeoordelingen

ideal-logo.jpg
post nl logo.jpgWeService.jpg
twitter.jpg windowsmail.gif

Volg ons op twitter

flora tube logo.jpg

 


vogelvoer

Elk vogeltje eet zoals het gebekt is

 

Veel mensen houden van vogels in de tuin. Ze brengen gezelligheid en leven, kwetteren in de bomen en scharrelen tussen de bladeren. Ook in de winter laten ze zich graag zien in de tuin, vooral als ze bijgevoerd worden.

 pimpelmees sneeuw.jpg

Vogels houden van een gevarieerd menu. In het voorjaar eten ze veel dierlijke eiwitten, die onder andere in insecten, rupsen en meelwormen zitten. In de herfst en winter willen ze juist liever energierijk voedsel, dus kiezen ze voor eten met meer vet. Die energie wordt omgezet in warmte; veel vogels hebben een lichaamstemperatuur van 40 graden Celsius. Zeker in koude nachten kunnen kleinere soorten soms tien procent van hun lichaamsgewicht verliezen om zich warm te houden. Dat moeten ze overdag dan weer aanvullen met goed voedsel.

 

Wie in de herfst begint met bijvoeren, kan rekenen op een trouwe schare fans in de winter. Bovendien zoeken vogels nu al naar een plekje om te broeden in het voorjaar. Dus als een tuin goed bevalt en er hangen nestkastjes, is een populatie jonge vogeltjes de volgende lente bijna gegarandeerd!

 

In de herfst houden vogels vooral van vitaminerijke bessen die vaak nog volop aan de struiken groeien, pinda's en vetbollen. Wie dus in de koude dagen iets extra's voor de vogels wil doen, kan vetbollen en pinda's in de tuin hangen. Ook pindakaas uit een speciaal potje, strategisch geplaatst op een voerpaal waar bijvoorbeeld ook pindasnoeren aan hangen, vindt gretig aftrek. Evenals pindaslingers en -netjes. Wees overigens voorzichtig met netjes! Een vogel kan er in verstrikt raken. Bovendien geeft het plastic afval dat door de tuin kan zwerven. Kies daarvoor liever voor een pindaketting of -blok.

 

Vorst of niet, vogels houden van een bad. Bij lichte vorst kan dus een bakje water buiten gezet worden, waar ze in badderen en van drinken. Het water bevriest niet; het rolt van de vette veertjes af en de vogel krijgt het er niet koud van. Bij strenge vorst is het beter wat ijs te vergruizen; vogels pikken dan de snippertjes op en laten het in hun maag smelten om toch vocht binnen te krijgen. Een beetje koud voor de vogel, maar wel noodzakelijk om het vocht op peil te houden.

 

Vogeltjes zijn ook dol op strooivoer. Op de grond of uitgestrooid in een speciaal voor vogels ontworpen voederhuisje met dak, zodat het voer niet nat wordt. Zorg er wel voor dat voer niet te lang blijft liggen, maar ruim het restant na een paar dagen op. Ook vogeltjes houden niet van bedorven eten.

Wie geen plaats heeft om iets op te hangen en liever niets op de grond strooit in verband met roofdieren, kan ook een pot met strooivoer op de tafel of een andere verhoging zetten. Vogels hebben met hun pootjes goed grip op de rand en pikken het voer eenvoudig uit de pot.

Er is zelfs een pindakaaspot houder die je direct in de grond kunt zetten.pindakaashuisje op paal.jpg

 

Met zout eten, melk (laxerend) en vloeibare olie, boter of margarine doe je vogels geen plezier. Het is niet goed voor het vogelmaagje, ze raken van slag. Wel houden ze, als aanvulling op hun menu, van appels en rozijnen, zaden, noten en bessen. Elke vogel heeft weer zijn eigen voorkeur. Zo houden de merel, spreeuw en zanglijster veel van fruit en gewelde krenten en rozijnen. De mees is dol op vetbollen, ongezouten pinda's en zonnepitten. En de winterkoning, heggenmus en roodborst doe je een groot plezier met ongekookte havermout en wat broodkruimeltjes.

 

Wie graag wat extra's voor de vogels in de tuin wil doen kan een kijkje nemen op de dierenpagina voor het assortiment nestkasten, voeders en meer van Tuinkenner.nl!